Markus Ferber, parlamentar german din partea Partidului Popular European, a trimis astazi o scrisoare comisarului Franco Frattini in care cere analizarea posibilitatii activarii clauzei de salvgardare pe Justitie, a relatat, vineri, Deutsche Welle.

Parlamentarul crestin-social Markus Ferber si-a declarat ingrijorarea fata de incalcarea independentei procurorilor in Romania.

“Sunt foarte ingrijorat de ultimele evenimente fiindca independenta Departamentului National Anticoruptie a fost diminuata de ministrul Justitiei. Guvernul roman ar trebui sa aiba mai multa grija fata de promisiunile facute Europei.

Am trimis astazi o scrisoare comisarului Franco Frattini, atentionandu-l sa aiba in vedere ce se intampla in Romania, in special in domeniul coruptiei si i-am cerut sa actioneze ferm, inclusiv, daca este necesar, prin activarea clauzelor de salvgardare.

Nu vad la acest moment ca Romania sa faca progrese in lupta impotriva coruptiei daca necesara independenta a procurorilor este incalcata de ministrul justitiei”, spune Ferber, citat in exclusivitate de Deutsche Welle.

O independenta pierduta

Markus Ferber a formulat critici dure la adresa modului in care a fost modificata legea Agentiei de Integritate: „acum au aparut stegulete galbene in toate aceste arii ale unor institutii independente, fie in privinta procurorilor DNA fie a ANI. Aceasta independenta a fost asigurata in trecut de presedintele Traian Basescu si de Monica Macovei dar acum se inregistreaza regrese.

Sunt pasi inapoi, in perioade nefaste de timp pe care le credeam depasite in Romania.”

Ferber s-a exprimat foarte critic si in privinta modului in care UDMR se comporta in Parlamentul Romaniei declarand ca va propune colegilor din Partidul Popular European masuri dure, inclusiv excluderea din grupul popularilor europeni.

Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania - "afara" din PPE

Markus Ferber a facut afirmatii dure impotriva Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, sustinand ca formatiunea maghiara nu mai corespunde valorilor Partidului Popular.

”Am multe indoieli ca acest partid (UDMR) a inteles ceea ce au negociat cand cu grupul PPE-DE din Parlamentul European. Ne-am inteles cu ei ca toate aceste necesare reforme trebuie sa fie sustinute. De asemenea, suntem dezamagiti ca acest partid a votat pentru suspendarea presedintelui in Parlament. Nu suntem multumiti cu acest rezultat.

Acesta arata ca Partidul Democrat este partidul care se potriveste valorilor noastre si trebuie sa ne gandim cum sa procedam cu minoritatea maghiara in viitor. Acest partid nu se mai corespunde valorilor noastre.”

Labilitatea Comisiei Europene

Markus Ferber este de parere ca nu exista la acest moment o actiune ferma din partea Comisiei Europene: „de aceea am luat initiativa si am atentionat Comisia sa fie mult mai atenta cu Romania, mai ales ca aderarea la 1 ianuarie 2007 a trezit multe intrebari. In ultimele cinci luni, Uniunea Europeana si-a pus inca si mai multe intrebari decat a primit raspunsuri.

Este in atributia Comisiei ca aceste semne de intrebare sa fie lamurite de autoritatile romane.”

Pe de alta parte, Timmo Summa, expert din cadrul Comisiei Europene pe Romania a declarat tot astazi ca „pana in iunie nu se va lua nici o masura impotriva Romaniei”. Cat despre Agentia Nationala de Integritate, Summa crede ca aceasta „ poate sau nu sa aiba efect. Totul depinde de implementare.

Este un pas urias dar trebuie asteptat ce eficienta va avea in lupta impotriva coruptiei”.

Despre suspendarea presedintelui, expertul Comisiei afirma „se consuma atata energie intr-o lupta interna in loc sa se adopte reformele necesare intr-o perioada absolut necesara pentru completarea aderarii Romaniei, incluzand obiectivele care in caz de esec pot declansa mecanismele de monitorizare. Dar, intr-o democratie, se gasesc intotdeauna instrumente pentru iesirea din criza.”

Pozitia Comisiei Europene fata de Romania se situeaza inca intr-o expectativa precauta.