Sapte lautari, grupati in jurul acordeonistului Dumitru “Mitus” Raducan, pe care multe nunti din zona Bucurestilor l-au avut drept maestru de ceremonii, dar pe care publicul larg il stie doar din colaborarile cu mai multi artisti consacrati, pleaca in toamna sa reprezinte Chitila la cel mai cunoscut festival muzical din Europa Centrala si de Est, Sziget.

Cei sapte s-au unit recent intr-un proiect nou, Virtuozii Valahi, si calca deja pe urmele veteranilor de la Fanfarei Ciocarlia, la cea de-a 15-ea editie a evenimentului de pe insula Obudai.

Virtuozii Valahi, cu vocea aparte a Claudiei Mirela Sararu, propun publicului o muzica de un dinamism aparte cu care vor sa cucereasca asa-numitul “Cort al Romilor”, scena separata dedicata, la Sziget, trupelor si solistilor de diverse etnii.

Acolo, Virtuozii lui Raducan vor urca pe aceeasi scena cu peste 20 de trupe “gypsy”, indiene, “fusion” sau slave, de la “The Amsterdam Klezmer Band” la Lemmy Constantine si Esma Redzepova.

“Speram ca prestatia noastra sa impresioneze cat mai multi oameni si sa fie o rampa de lansare pentru Virtuozii Valahi. Strainii trebuie sa vada ce bijuterii musicale are folclorul romanesc si mai ales tiganesc”, a spus Mitus Raducan pentru HotNews.ro.

Juliette Lewis si "The Licks", trupa sa de punk
Sziget.hu

Printre romanii care au mai urcat pe scena la Sziget in ultimii ani apar nume grele din zona muzicii rock, hip-hop, tehno, alternative sau chiar tiganesti: Parazitii, Zdob&Zdub, Suie Paparude, Taine, DJ Vasile, Luna Amara, Taraful Iagalo. Mitus nu se lasa impresionat, insa, de asteptarile mari create pana acum de romani: “este foarte bine ca iesim la un Festival precum Sziget.

Fiecare in parte am colaborat cu alte tarafuri si am mai cantat in fata unui astfel de public. Pentru noi, ca orchestra, e foarte bine. Si ne onoreaza”.

Toate muzicile de pe fata pamantului

O singura data sa fi ajuns pe Obudai si e suficient. Pofta de muzica live, de carnati picanti si alte preparate cu multa ceapa abuziv calita, placerea de a te imprieteni cu oameni din mai toate colturile lumii si mai ales bucuria de a te afla intr-un loc unde toata lumea se simte bine si e fericita te fac sa fi prezent an de an, fie si pentru cateva zile la Sziget Festival.

[c:1:s]Trei mirosuri domina insula pe tot parcursul festivalului: dulceaga aroma de kurtos kalacs, mirosul huba-buba al dezinfectantului de wc-uri si marijuana, tolerata de autoritati doar pentru ca la festival vin foarte multi olandezi.

Sziget.hu

Anul aceasta festivalul se intampla intre 08-15 august. O saptamana de distractie non-stop cu peste 60 de scene unde se canta live. Numarul maxim de vizitatori pe an este de 380.000 oameni. Rockerii Nine Inch Nails, Chris Cornell [ex.

Soundgarden, Audioslave], celebrii Faithless, The Killers, Gogol Bordello, Chemical Brothers, Sinead O'Conner, Tool sunt doar cateva din numele care vor ocupa cea mai mare scena a festivalului anul acesta.

Nu este de ignorat nici scena World Music cu nume precum Cesaria Evora, jamaicanii Skatalites si deja celebra fanfara romaneasca Ciocarlia.

“Alternativii”se pot bucura la Wan2 Stage de UNKLE, Hooverphonic, islandezii Gus Gus si de noul proiect IAMX al lui Chris Corner [ex. Skeaker Pimps].

Nu in ultimul rand, la scena metalistilor avem Killing Joke, Soulfly, Skinny Puppy, Napalm Death s.a., iar la Party Arena te poti compresa ca mp3-ul cu DJ precum Timo Maas, Sharam-Deep Dish, Plump DJ's si legendarul Goldie.

Dincolo de muzici te poti bucura de numeroase activitati culturale sau sportive. Poti chiar sa inveti ungureste, sa insiri margele pe fire sau sa contruiesti oale in lut. Si sfatul cunoscatorilor: daca doriti un concediu de odihna, nu veniti la Sziget. Sansele sa dormi mai mult de 5 ore din 24 sunt foarte mici.