„La Centrala Nucleara Belene se construieste folosindu-se componente sovietice iesite din uz” declara pentru Deutsche Welle, Daniel Meijers, director al organizatiei ecologiste „Friends of the Earth Europe”.

Dupa ce proiectul constructiei unei centrale nucleare la Belene fusese abandonat in anii ‘90 pentru ca, in cuvintele Guvernului bulgar de atunci, ”proiectul se dovedeste din punct de vedere tehnic nesigur si economic nu este viabil” iata ca centrala nucleara a primit o finantare europeana.

In data de 14 mai anul curent, Banca Nationala Paris a castigat oferta publica de 250 milioane de euro cu care compania de electricitate NEK va construi primul segment din centrala nucleara. Ieri s-au inregistrat proteste impotriva bancii din partea mai multor organizatii ecologiste, principale capitale din Europa.

La sediul BNP din Bruxelles, protestatarii s-au imbracat in costume de protectie si au declarat banca franceza „contaminata radioactiv”. Alte manifestatii de protest s-au inregistrat la Paris si in alte orase din Franta, apoi la Berlin, Viena, Amsterdam si Sofia. BNP Paribas este singura banca europeana care a acceptat finantarea proiectului bulgaresc.

Alte 11 banci europene, printre care Unicredit, Deutsche Bank, KBC, Commerzbank, Societe General, Citzbank sau Credit Suisse au refuzat orice participare.

Spre deosebire de centrala nucleara de la Cernavoda, facuta cu un consortiu canadian, centrala Belene foloseste tehnica ruseasca. De ce?

Daniel Meijers, director al organizatiei ecologiste „Friends of the Earth Europe” mi-a declarat:

„La constructia centralei nucleare de la Belene, se vor folosi parti care au fost construite pentru proiectul anterior. Este un model rusesc care s-a folosit pana acum numai in India si China. Nu este foarte clar cum va functiona si nici daca este sigur pentru populatie fiindca reprezinta o combinatie de tehnologie ruseasca, cu cateva componente vestice. Nu este centrala cei mai sigura din cate s-au facut pana acum.”

Daniel Meijers sustine ca a existat initial si un competitor canadian care a participat la oferta de achizitie publica dar el a fost inlaturat.

„A fost si o companie canadiana care a vrut sa construiasca la Belene dar au renuntat din cauza fraudei savarsite la licitatia publica. Bulgarii i-au vrut pe rusi si nu pe canadieni. Este o intreaga afacere ilegala in Bulgaria cu achizitiile publice. Saptamana trecuta a fost demis ministrul bulgar al Energiei si Economiei, Rumen Ovcharov datorita acuzatiilor de frauda.

Nu as fi surprins daca aceasta demitere nu are de a face si cu operatorii alesi pentru centrala nucleara de la Belene”

Conform lui Daniel Meijers, presa bulgara a trecut sub tacere acest subiect, tema in cauza neavand ecou in Media de la Sofia.

Exista mai multe banci rusesti interesate de finantarea centralei nucleare Belene. Pentru finalizarea proiectului sunt necesare 4 miliarde de euro.

Nou membru al Uniunii Europene, Bulgaria nu a optat pentru energiile „curate”, cum ar fi cea eoliana sau hidro. Mai mult de 100 de organizatii non-guvernamentale au atras atentia Comisia Europene sa nu acorde finantari proiectului Belene insa Executivul de la Bruxelles nu poate opri finantarile private.

La o alta centrala, cea de la Kozlodui, mai functioneaza 2 din cele 6 reactoare nucleara de provenienta sovietica.