Impactul fondurilor de pensii private asupra pietei de capital nu va fi semnificativ in 2008, in primul an de functionare normala a acestor fonduri, considera o parte dintre brokerii de pe piata, in timp ce altii cred, dimpotriva, ca influenta va fi semnificativa, urmand sa dea un nou impuls actiunilor de la Bursa.

Fondurile de pensii vor putea sa-si plaseze pe Bursa o parte din banii atrasi de la investitori, dar sumele, chiar daca vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro inca din primul an, nu vor insemna foarte mult comparativ cu marimea la care a ajuns Bursa romanesca, potrivit unei analize realizate de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Estimarile de prin piata cu privire la activele care pot fi stranse de aceste fonduri se situeaza undeva intre 300 si 400 milioane euro in 2008. Dupa parerea mea aceste estimari sunt relativ optimiste, dar mi-ar parea bine sa ma insel", spune Pasol.

Aceste active nu vor fi plasate integral in actiuni, administratorii fondurilor de pensii private, in general grupuri internationale de asigurari, urmand, cel putin la inceput, sa abordeze o strategie de investitii relativ conservatoare, bazata intr-o masura destul de mare pe instrumente de venit fix, a adaugat Pasol.

Integral in Ziarul Financiar