In aceasta ipoteza, mai multi lideri PSD recunosc ca este probabil sa se produca o demisie in bloc a grupului de la Cluj, caruia i s-ar putea alatura si Ponta.

Pentru clujeni, sanctionarea lui Dancu ar fi un semn ca Geoana a abandonat reformarea PSD favorizand, in schimb, aripile Hrebenciuc si Vanghelie.

Variante ipotetice

Conform unora dintre vicepresedintii partidului, clujenii au in minte sa formeze o formatiune social-democrata alternativa la PSD, un fel de PLD social-democrat care sa colaboreze transparent cu Traian Basescu si PD.

„Daca se intampla asta, pana in 2012 se alege praful de noi”, a comentat unul dintre liderii partidului.

Un alt scenariu este acela al plecarii la PD. De mai multe ori, lui Rus si Dancu li s-a reprosat in partid ca sunt oamenii lui Basescu. Ultima oara Viorel Hrebenciuc i-a acuzat ca sunt „grupul lui Basescu din PSD”.

Suspiciunile s-au amplificat dupa ultimul interviu dat de Basescu. Atunci seful statului a laudat trioul clujean spunand ca „sunt oameni cu care se poate sta la discutii”, spre deosebire de Iliescu si Hrebenciuc, despre care a spus ca PSD ar trebui sa se debaraseze.

Aprecierile lui Basescu l-au deranjat cel mai tare pe Iliescu. Acesta a cerut conducerii PSD sa ia pozitie, mai ales ca in timp ce el si altii sunt atacati de Basescu, clujenii sunt laudati. Vasile Puscas spune ca scenariul plecarii din partid este „o speculatie”.

„Nu se pune problema de asa ceva. Dar poate vor unii sa plecam. Noi vom incerca transformarea, reformarea partidului din interior”, spune Puscas.

Si vicepresedintele PSD Vasile Dancu a negat scenariul parasirii partidului si plecarii la PD. La fel si Victor Ponta, un apropiat al grupului de la Cluj. „Este o idiotenie. Voi ramane in acest partid inca 20-30 de ani” a comentat si Victor Ponta.

In ciuda negarilor, clujenii sunt in fierbere. De altfel, ei au amenintat recent cu demisia.

Imediat dupa ce filiala Bucuresti a cerut excluderea lui Dancu, PSD Cluj s-a reunit intr-o sedinta si a discutat despre posibilitatea de a demisiona in bloc din functii in semn de protest. Desi atunci nu s-a luat decizia, Vasile Dancu a precizat ca a fost doar o amanare.

Bucurestenii mai cumpanesc

Posibilitatea demisiilor de la Cluj este luata in calcul si de liderii PSD Bucuresti si, din acest motiv, ei sunt in dubiu daca sa mai ceara sanctiuni.

„Daca-i sanctionam, pleaca victime. Oamenii de aici sunt insa foarte porniti”, ne-a declarat un lider al PSD Bucuresti.

In orice caz, maine alta tema va incinge spiritele la PSD. Si anume, propunerea ca, la euroalegeri, PSD sa iasa la bataie cu patru personalitati din primele cinci: Diaconescu, Rus, Corlatean si Ponta. Mircea Geoana refuza sa candideze.

INITIATIVA

Oltenii fac scut pentru Geoana

Cinci filiale PSD din Oltenia s-au organizat in „Grupul Oltenia”. Initiativa i-a apartinut lui Ion Toma, un apropiat al lui Geoana, senatorul de Olt Ion Toma. Acesta este vicepresedinte PSD si seful organizatiei Olt.

„Nu este vorba despre o replica a grupului de la Cluj”, a spus Toma. Potrivit acestuia, grupul a fost format cu scopul de a optimiza relatia dintre organizatiile din regiune pentru o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare.

Integral in Evz