Cristian Chivu, jucatorul - pardon, marfa -, a ratat o sansa dupa care va plange pana la adanci batraneti: aceea de a imbraca tricoul unor formatii legendare precum Real Madrid sau FC Barcelona. Ba chiar si Internazionale Milano e o catedrala pe langa bisericuta numita AS Roma.

Fratii Ioan si Victor Becali s-au prezentat Europei drept personaje cinice, malefice, manate de o lacomie indecenta. O lacomie mai mare chiar si decat interesul jucatorului - pardon, clientului - lor de a face un salt cosmic in cariera. Iata cum robii unui comision galactic si-au impiedicat clientul sa ajunga la un club galactic!

AS Roma a pierdut enorm, iar bugetul clubului a fost dat peste cap de alba-neagra romanilor. Furia clubului italian este descrisa cel mai bine de directorul sau sportiv, Daniele Prade: „Chivu ne-a produs daune incalculabile”. E vorba despre cel putin 14 milioane de euro la prima mana.

„Gaura” financiara este insa mult mai mare, pentru ca AS Roma va trebui sa plateasca un salariu in plus: nu doar pe cel al lui Chivu, ci si pe cel al brazilianului Juan, cumparat intre timp din Germania pentru a-l inlocui pe roman.

De altfel, rand pe rand, si celelalte cluburi interesate de Chivu s-au reorientat rapid. Discret, fara tam-tam, toate si-au adus fundasi centrali din Sud-America. Real Madrid a dat 30 de milioane de euro pe brazilianul Pepe de la FC Porto, aproape dublu fata de cat se intelesese cu Roma pentru Chivu.

Barcelona a platit 17 milioane de euro pentru argentinianul Gabriel Milito, care tocmai se pregateste sa joace finala Copei America, iar Inter Milano si-a intarit apararea cu un columbian, Rivas, care a costat doar 4,5 milioane. Asa a ramas Chivu la AS Roma, unde i se pregateste iadul!

Un alt mare perdant al acestui „poker cu trisori” este industria romaneasca de fotbal, care-si vede periclitate sansele de a mai transfera pe cele mai importante piete de export: Italia si Spania. Sa nu ne miram daca, dupa acest episod jenant, ne vor evita si „macaronarii”, si ibericii.

Fotbalisti buni gasesti, slava Domnului, si in alte tari europene, dar mai ales in America de Sud, cu precizarea ca nu toti sunt manevrati de impresari gen fratii Becali.

Primul semnal ca occidentalii s-au cam saturat de tiganiile noastre vine chiar din capitala Italiei. Tinta: Adrian Pit, tanarul jucator care abia s-a transferat la AS Roma. „Dati-l afara si pe Pit! E roman ca si Chivu, adica tigan”, suna unul dintre mesajele suporterilor romani. Iar pe-acolo vocea tifosilor chiar conteaza...

Cand vorbesc despre tiganii de romani, „macaronarii” nu se refera la etnie, ci la comportament. Chiar si blonzii-blonzilor sunt capabili de tiganii respingatoare!

Voi sunteti urmasii Romei?, intreba poetul, intr-un moment de geniu amestecat cu revolta. Acum, avem toate motivele sa-l parafrazam: noi suntem tiganii Romei?

Tare ma tem ca, in cazul „Becali-Chivu”, raspunsul este da!