Preturile locuintelor de pe litoralul romanesc al Marii Negre sunt cu pana la 50% mai mari fata de cele de pe litoralul bulgaresc, se arata intr-un studiu al unei companii imobiliare, citat de Newsin. Diferenta este si mai mare in cazul statiunilor montane, pretul unei astfel de locuinte in Romania putand fi chiar si cu 70% mai mare fata de una similara din Bulgaria.

Spre exemplu in Varna, cel mai mare oras bulgaresc de pe malul Marii Negre, un apartament cu doua camere de 76 de metri patrati poate fi achizitionat cu 43 de mii de euro in timp ce la Mamaia sau Navodari, o locuinta similara costa 120 de mii de euro.

"Piata imobiliara din Bulgaria a fost, in ultima perioada, foarte atractiva, iar cauzele sunt preturile rezonabile practicate chiar si in statiunile turistice.

Majoritatea investitorilor straini din Bulgaria sunt oameni de afaceri care cauta apartamente de inchiriat pentru vacanta, dar si investitori care cumpara locuinte pentru a le vinde la un pret mai bun", sustin analistii intr-o analiza a pietei imobiliare din Bulgaria si Romania.

Exemplele pot continua, in statiunea SunnY Beach un partament de 50 de metri patrati aflat intr-un complex rezidential costand aproximativ 45 de mii de euro, in timp ce o casa de 90 de metri patrati si 500 de metri de gradina costa putin peste 90 de mii de euro.

In Romania in schimb, un apartament de 3 camere situat in Mamaia sau Navodari sau o casa de trei camere din Costinesti pot depasi 120 de mii de euro.

In zonele montane diferentele sunt si mai accentuate in defavoarea romanilor. O casa cu doua etaje in statiunea montana Pamporovoo aflata la 260 de kilometri de Sofia poate fi cumparata cu 40 de mii de euro, in timp ce un apartament de doua camere din Sinaia se tranzactioneaza cu aproxiamtiv 65 de mii de euro.

Potrivit studiului citat de NewsIn, piata chiriilor de la sud de Dunare este asemanatoare cu cea din Romania. Astfel, un apartament cu doua camere intr-un bloc dintr-un cartier extracentral se poate inchiria pentru 250-350 de euro, in vreme ce in zona centrala pretul poate sa urce pana la 350 de euro.