In primul tur de scrutin mitropolitul Daniel obtinuse 80 de voturi, mitropolitul Bartolomeu - 62, iar episcopul Ioan doar 18, un vot fiind anulat. Primii doi au intrat astfel in turul doi. Sfantul Sinod i-a desemnat pe cei trei drept candidati pentru functia de patriarh al BOR dupa ce mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, s-a retras din cursa pentru candidatura in al doilea tur de scrutin.

O noua titulatura

Potrivit Rador, titulatura noului patriarh va fi Preafericirea Sa arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Preafericitul Patriarh al BOR. Favoriti pentru scaunul patriarhal sunt mitropolitul Daniel al Moldovei, Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Teofan Savu, mitropolitul Olteniei, Andrei Andreicut, arhiepiscopul Albei, si Nifon, arhiepiscopul Targovistei.

Atributiile patriarhului

Functia de patriarh este cea mai inalta din Biserica Ortodoxa Romana, el fiind reprezentantul bisericii in relatiile cu toate institutiile laice si religioase. Patriarhul convoaca si prezideaza Sinodul si Adunarea National-Bisericeasca. Votul sau in aceste foruri este insa egal cu al celorlalti membri. Patriarul BOR este si arhiepiscopul Bucurestiului si mitropolitul Munteniei si Dobrogei.

Patriarhul primeste plangerile aduse impotriva membrilor Sinodului si dispune cercetarea lor. De asemenea, el are datoria sa medieze in cazul neintelegerilor ivite intre episcopi.

Desfasurarea procedurilor de alegere a noului patriarh

Posibilii candidati sunt desemnati de Sinodul BOR, care s-a intrunit de la ora 10.00. Ei provin din randul celor 29 de ierarhi care ocupa scaune episcopale sau arhiepiscopale. Nu pot fi alesi episcopii vicari, care reprezinta restul membrilor sinodali, in numar de 17.

La sedinta Sinodului, care se va intruni la resedinta patriarhala, s-au organizat trei scrutinuri pentru a desemna candidatii propusi pentru scaunul patriarhal. Fiecare scrutin a ales un candidat. Pentru aceasta, el a trebuit sa intruneasca jumatate plus unu din voturile celor prezenti.

Colegiul Electoral Bisericesc, forumul electoral al BOR, este compus din doua treimi clerici si o treime laici. El il alege pe viitorul patriarh dintre cei propusi de Sinodul BOR.

Majoritatea exprimata de jumatate plus unu din votul celor prezenti il desemneaza pe viitorul castigator. In caz de paritate, decid sortii. Odata desfasurate alegerile, Sinodul se reuneste din nou, pentru a le valida, printr-o sedinta care este programata la ora 19:00. La finalul ei, noul patriarh este anuntat in mod oficial.