Razvan Gogan (nascut pe 5 iulie 2001) este cel care a ocupat - pentru o zi - cea mai inalta functie in stat, in ajunul Zilei Copilului. Site-ul World Records Academy a scris atunci ca Razvan este cea mai tanara persoana care a actionat ca un sef de stat, semnand un decret prezidential pentru drepturile copiilor.

La cateva luni de la eveniment, Razvan isi traieste copilaria in apartamentul din Rahova, printre cursuri de step si cor la Bim-Bam, plimbari cu bicicleta si fotbal, sah si jocuri matematice, enciclopedia semnata de Basescu, povesti inventate si Scooby-Doo.

Hotarat lucru, nu i-a iesit din minte ca vrea sa fie presedinte adevarat - „pentru ca e o viata frumoasa la Palat” si s-ar descurca „sa dea bani la oameni”.

Paine cu morcov

Pe strada Petre Misca, din Rahova, intr-un apartament cu trei camere, locuieste familia Gogan: mama, Daniela, tata, Florin, sora Andruta (9 ani) si Razvan (6 ani).

„Presedintele” - baietelul cu ochi caprui si strungareata - e o mana de om, dar plin de energie. Acu-i pe canapea, face tumbe, acu’i la jucarii, ba canta, ba danseaza. Iar cand nu face socoteli la matematica - pentru care isi foloseste „44% din creier” -, da fuga la bucatarie, s-o ajute pe mama.

„Cateodata mai si gatesc. Am si o reteta a mea: coca fara taic (n.r. - drojdie, regionalism), apa, ou. Si fac un aluat, il intind, il taie mama, pun morcov si bag la cuptor trei minute, apoi mananc. Are gust de... paine cu morcov”, zambeste timid bucatarul, mare amator de gris cu lapte.

Vacanta de vara si-a petrecut-o, pe bucati, la mare, la bunici si la munte . „La bunici, eu si sora mea, Andruta, am vandut limonada, la poarta. Am dat-o cu 3.000 paharul mic si 5.000 paharul mare. N-am facut decat 29 de mii, ca prima data am dat limonada gratis si era coada! La anu’ o sa vindem CD-uri cu noi, nu mai vindem limonada!”, spune entuziasmat Razvan.

Abia intors in Bucuresti, piticul numara zilele ramase pana la inceperea gradinitei. E nerabdator sa se intalneasca cu doamna, dar mai ales cu prietenele lui - „vreo 29”. E nerabdator sa-l revada si pe Traian Basescu, dar nu stie cand se mai poate.

b>Hotii: mici si mari

Cand vine vorba de presedintie, Razvan e serios, cum ii sta bine unui om mare. „Prietenii si vecinii de la bloc imi spun „micul presedinte”„, rade baiatul. „Sa stiti ca nu glumesc, chiar vreau sa fiu presedinte! Si mi-a spus domnul Basescu ca ma ajuta el, ma invata sa ajung sef la Cotroceni”, spune pustiul si musca cu pofta dintr-o bomboana de ciocolata.

Lucrurile sunt simple pentru „presedintele” din Rahova: hotii sunt de doua feluri, „mici - care fura din buzunare - si mari - care fura din banci si au avocati”.

Pe cei mici ii baga la inchisoare vreun an, pe ceilalti - vreo zece, le ia banii si-i da „la lume”. „Si mai am o idee: luam calculatoare pentru toti copiii si toti oamenii si sa facem site-uri. Le vindem si facem bani”, asa si-a propus Razvan sa scape Romania de saracie.

E mandru de semnatura lui, aparuta in Monitorul Oficial, pe o Lege a copiilor, valabila o singura zi.

„E chiar scrisul meu! Am semnat acolo ca avem voie sa ne murdarim si ca totul trebuie sa fie gratis”, imi arata o copie a legii, pusa cu sfintenie in vitrina cu trofee, CD-uri si enciclopedia pe care i-a daruit-o Basescu - „Pentru Razvan Gogan, cu dragoste, prietenie si speranta”.

„Mi-a placut liftul presedintelui”

De cand i-a intrat in cap sa se faca presedinte, pe la trei ani si jumatate, Razvan a trecut de multe ori prin fata Palatului Cotroceni. De acolo ia autobuzul 139 spre casa. „De fiecare data ma intreba ce-i dincolo de gard, cine locuieste in casa aceea mare, cand putem intra si noi.

„Ce mi-as dori sa fiu? Cel mai important om din tara!”, spunea mereu”, isi aminteste mama lui Razvanel, care a fost nevoita sa-i ascunda trei zile surpriza cea mare - castigarea castingului pentru rolul de „presedinte” in cadrul unui proiect Romantica-Realitatea TV.

In ziua cu pricina, pe 31 mai, mama l-a imbracat pe Razvan cu fracul negru, i-a pus papionul rosu - costumatia de scena, s-au urcat in taxi, cu tata si cu Andruta, si au plecat spre Palat.

Prima data, s-a sfiit sa intre: „Mami, sigur ne lasa jandarmii?”. Apoi, de mana cu Basescu, s-a simtit in al noualea cer. „Am dat mana cu el, mi-a aratat calculatorul lui, cravatele - vreo 20 sau cam asa.

Cel mai mult mi-a placut liftul presedintelui! E un lift asa, frumos; aici, la bloc, e urat, dar m-am obisnuit cu el”, explica Razvan, care, spune tata, chiar are o pasiune pentru ascensoare.

Basescu: „Tu vrei sa-mi iei locul!”

Dupa ce a facut turul de onoare si i-a cunoscut pe „toti oamenii presedintelui”, a trecut la negocieri cu Basescu. „Tu vrei sa-mi iei locul!”, a glumit seful statului. „Nu, ca te-am votat!”, l-a linistit serios Razvan.

Apoi, presedintele i-a propus o colaborare: „Eu mai stau aici trei ani. Tu o sa ai 9. Dupa inca cinci ani, cat dureaza al doilea mandat, tu o sa ai 14. Atunci poti sa vii pe langa mine, sa te invat ce sa faci sa ajungi presedinte”, i-a spus Traian Basescu, mai in gluma, mai in serios.

Integral in Evz