Exasperat probabil de consilierii trecatori pe la Cotroceni, dl Traian Basescu s-a intors la vechii prieteni si subordonati, liderii PD. Acest brav partid, care se afla acum in fruntea clasamentelor, ne spune dl presedinte, este si un bun sfatuitor. Unii cred ca directia sfaturilor e chiar pe dos, de la presedinte la partid.

Media neintelegatoare i-a reprosat presedintelui Ion Iliescu faptul ca se sfatuia prea des cu pedeseristii si pe urma cu aceiasi, deveniti pesedisti.

Spuneau ziaristii, atunci, si cu ei opozitia, in mijlocul careia se afla si PD, cu dl Basescu in frunte sau alaturi de Petre Roman, ca presedintelui i se interzice de catre Constitutie politica partizana, de partid. E drept, art.

84 alineatul 1 prevede: "In timpul mandatului, presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid..." Formulare permisiva totusi, caci nici dl Ion Iliescu la vremea sa, nici dl Traian Basescu la a sa nu erau inscrisi in PSD, respectiv PD. Despre posibilitatea ca presedintii sa fie simpatizanti ai unui partid nu se spune nimic in legea fundamentala.

Faptul ca dl Traian Basescu se intelege mai bine cu PD e rezultatul indelungatei sale prezente in sanul acestui partid, in functii de varf si ministeriale. Nu-i vorba, Constitutia mai scrie si ca "presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului", iar ceea ce face zi de zi presedintele nici nu seamana, nici nu rasare cu aceasta pretentie.

E un obicei al demnitarilor statului roman, democratic, fireste, de a sfida Constitutia. Dar, sa fim drepti, si aceasta parca a fost creata spre a fi sfidata. Atunci cand parlamentarii au incercat sa aplice sanctiunea pentru asemenea fapte, ea a fost contestata de tot restul tarii, iar presedintele s-a intors de unde a plecat.

Asta l-a convins ca poporul nu se sinchiseste prea tare de Constitutie, desi, cica, aceasta ar fi tocmai pactul intre guvernanti si numita entitate.

Astfel incat dl Traian Basescu se poate in continuare consulta cu Partidul Democrat, cand atat legea scrisa, cat si cea nescrisa i-ar fi cerut sa o faca, macar de ochii lumii, si cu celelalte partide, chit ca ar fi ascultat numai ce-i spun fostii sai colegi de lupta politica.

Asta ne intareste insa convingerea ca, de fapt, acolo e invers: dl presedinte ii consiliaza pe democrati, de altfel singurii, in afara de peledisti, care-l asculta orbeste, domnia sa fiindu-le, in fond, autenticul presedinte. Mascat.

E bine ca presedintele Romaniei sa ramana si presedintele partidului care l-a emanat in sus? Poate ca n-o fi rau, dar atunci trebuie urgent modificata Constitutia in acest sens. si urmatorii presedinti nu se vor mai simti singuri si abandonati. Cum a patit dl Traian Basescu atunci cand cei din fostul sau partid n-au mai venit la raport zile in sir, pana cand presedintele i-a chemat la ordine.

Acum urca docili Dealul Cotroceniului si-i trag la consultante si expertize de mai mare dragul. In dispretul oricarei legi, fie ea fundamentala, fie mai putin fundamentala. Daca Nicolae Ceausescu, ba si Ion Iliescu au fost, pe rand, primul miner al tarii, pe dl Traian Basescu am putea sa-l numim "primul membru PD al tarii". Ca asta e.

Din aceasta pozitie, dl Traian Basescu "vegheaza la respectarea Constitutiei", asa cum si scrie in art. 80 alin. 1. Iar daca am avut un partid-stat, acum avem si un partid-expertiza. E totusi un progres, nu-i asa?