Presedintele Basescu a decis marti intrunirea comisiei speciale pentru analizarea sesizarilor privind savarsirea unor infractiuni de catre membri ai Guvernului. In aceeasi zi, DNA a cerut inceperea urmaririi penale fata de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatilor, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei.

Procurorii DNA ii suspecteaza pe cei doi de coruptie si abuz in serviciu in dosarul "Posta". Ministrul Chiuariu a declarat ca este prea devreme sa se gandeasca la demisie si a pus demersul DNA "pe panica procurorilor ca abuzurile lor vor deveni publice".

Dosarul urmeaza sa fie discutat pe 24 septembrie - se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Palatul Cotroceni.

Cei doi sunt suspectati de coruptie si abuz in serviciu in dosarul "Posta". Este vorba despre o hotarare de guvern emisa in luna aprilie, contrasemnata de Nagy si avizata de Chiuariu, prin care se legaliza asocierea dintre Posta Romana si o companie privata, in vederea realizarii unei investitii pe un teren din centrul Bucurestiului.

Chiuariu: Este vorba de o razbunare prosteasca din partea procurorilor DNA

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca este prea devreme sa se gandeasca la demisie urmare a deciziei DNA de a cere aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva sa si a pus acest demers pe "panica procurorilor ca abuzurile lor vor deveni publice".

"Din cate am inteles, e tot un dosar instrumentat de sectia lui Tulus", a spus Chiuariu despre dosarul in baza caruia DNA isi fundamenteaza cererea pentru urmarirea penala a ministrului Justitiei."Din punctul meu de vedere, e o razbunare prosteasca din partea procurorilor DNA. Nu exista nicio justificare pentru aceasta actiune", a completat ministrul Justitiei, citat de NewsIn.

Friso Roscam-Abbing, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui CE, Franco Frattini, a declarat pentru HotNews.ro faptul ca acesta din urma a fost informat de Chiariu, pe marginea Consiliului JAI desfasurat marti la Bruxelles, in privinta anchetarii sale de catre DNA. Abbing a spus insa ca nu comenteaza "chestiuni interne".

Chiuariu a facut plangere penala contra lui Tulus si Popa

Chiuariu a sustinut ca solicitarea DNA intervine si in contextul in care, luni dimineata, a facut plangere penala impotriva procurorului-sef Doru Florin Tulus pentru abuz in serviciu si fals material si a procurorului Aristotel Mihai Popa pentru abuz in serviciu. Chiuariu a spus ca Popa, care nu a solutionat niciun dosar, a tinut mai multe dintre acestea astfel incat s-au prescris faptele.

Plangerea ministrului Justitiei contra procurorilor Doru Tulus si Aristotel Popa, pentru abuz in serviciu, a fost inregistrata luni la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, potrivit NewsIn.

Ministrul Chiuariu a cerut, luni, si excluderea din magistratura a procurorilor Doru Tulus si Aristotel Popa, in temeiul constatarilor inspectiei judiciare a CSM care a efectuat un control la DNA.

Conform reglementarilor in vigoare, ministrul poate depune sesizare la CSM prin care sa ceara sanctionarea disciplinara, iar CSM este institutia care decide ce sanctiune sa aplice, cea mai grava posibila fiind excluderea din magistratura.

O asemenea solicitare ar fi putut fi facuta dupa finalizarea raportului CSM prin includerea observatiilor DNA si dupa discutiile programate sa aiba loc pe aceasta tema, in cadrul Consiliului, la data de 3 octombrie.

Nagy: Sunt implicat ''colateral'' in lupta dintre DNA si ministrul Justitiei

Fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, a declarat ca solicitarea DNA este ilegala. El considera ca este implicat ''colateral'' in lupta dintre aceasta institutie si ministrul Chiuariu. Zsolt Nagy mai este urmarit penal in asa-numitul dosar de "spionaj si tradare".

Ministrul Chiuariu ar putea fi suspendat din functie dupa modelul fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, daca presedintele Traian Basescu va aviza inceperea urmaririi penale. Legea raspunderii ministeriale arata insa ca exista si posibilitatea ca un ministru sa fie cercetat si fara sa fie suspendat din functie.

Citeste si:

Chiuariu: ''Nu se putea ca intr-o saptamana sa evaluezi intreaga activitate a unui parchet''

Inspectia facuta de CSM la DNA starneste ingrijorarea mai multor ONG-uri

Culisele inclestarii dintre DNA si CSM