Ati facut afirmatii grave la adresa Comisiei Europene. Credeti ca toti expertii Comisiei veniti in Romania pe timpul mandatului Macovei s-au inselat?

Si in timpul mandatului meu a fost o misiune de „peer review". Eu nu cred ca s-au inselat... in sensul ca nu se putea ca intr-o zi sau intr-o jumatate de zi sau intr-o saptamana sa evaluezi intreaga activitate a unui parchet sau a mai multor institutii. Ceea ce s-a intamplat, ca in orice misiune de evaluare, cei evaluati incearca sa prezinte punctele pozitive.

Dar cand acest raport al Inspectiei Judiciare ne-a dat dimensiunea completa a ceea ce se intampla la DNA si mai ales la Sectia a II-a, am vazut ca sunt cateva puncte pozitive si restul este o situatie infricosatoare si la care nimeni nu s-ar fi asteptat.

De ce ar fi de crezut raportul Inspectiei Judiciare facuta din interior si nu rapoartele Comisiei europene care vin cu date neutre?

Fiindca vine cu date concrete. Spune ca plangerea penala X nu a fost inregistrata timp de 2 ani si nu s-au facut acte de cercetare. Era o plangere bine documenta si nu era nimic altceva de facut decat sa inceapa investigatia. Asta sunt lucruri concrete.

Sigur ca o echipa de evaluare din afara nu poate intra sa se uite intr-un dosar, cand s-a facut plangerea, daca a fost inregistrata...Este foarte greu pentru o echipa de experti straini sa studieze un anumit dosar. Nici n-ar fi legal!

Ati facut afirmatii la fel de grave cu privire la DNA in ansamblul. Sustineti ca DNA este un instrument politic, de razbunare politica, atat la adresa lui Adrian Nastase si Miron Mitrea cat si la adresa d-voastra?

Da, eu cred ca este foarte clar ca avem o arma care este folosita la momentul potrivit pentru a regla diferite chestiuni, fie ca sunt de natura personala cum cred ca este mai degraba cazul de fata, cu mine, fie sunt de natura politica.

Dupa ce eu cer revocarea sefului Sectiei a II a, dupa ce cer un control al CSM care a avut un rezultat dezastruos in ceea ce priveste evaluarea DNA, dupa ce eu fac cerere de excludere din magistratura a acestor procurori, ei fac o cerere de cercetare in privinta mea. Este evident ca este o cerere de razbunare impotriva mea.

Insa in Inspectia Judiciara sunt si inspectori care nu au ce cauta. Constanta Robu, de exemplu, sotia fostului procuror general din 1990.

Nu stiu. Daca d-voastra stiti lucruri despre acei inspectori ar trebui sa le faceti publice.

Dar au aparut in presa, sunt deja publice.

Nu cunosc pe nici unul dintre inspectorii care au fost in aceasta echipa de control.

Cum se vor desfasura lucrurile in continuare?

Din punctul meu de vedere, acuzarile la adresa mea si cercetarile sunt ridicole. Avem de facut un plan de actiune pentru ca monitorizarea Comisiei Europene continua, avem termene iar acuzatiile la adresa mea sunt o prostie si nu ar trebui sa ma influenteze in nici un fel...

Dar ce relevanta mai are monitorizarea Comisiei in conditiile in care, dupa spusele d-voastra, monitorizarea a esuat?

Cred ca suntem in continuare datori sa ne indeplinim indatoririle noastre fata de UE, sa luam in continuare masurile care trebuie luate pentru ca lupta impotriva coruptiei sa fie intr-adevar impartiala si eficienta.