Planurile Uniunii Europene legate de introducerea “cartii albastre” pentru imigranti au intampinat opozitia vehementa a Austriei, al carei cancelar a afirmat ca proiectul va submina piata muncii din tara sa.

“Nu avem nevoie de imigranti cu carte albastra. Nu vreau ca politica pietei muncii din Austria sa fie subminata de regulamentele europene”, a afirmat cancelarul Alfred Gusenbauer intr-un interviu pentru cotidianul “Der Standard”.

“Cartea albastra” a Uniunii Europene este inspirata de “cartea verde” americana (green card) iar numele face referire la culoarea steagului uniunii.

Potrivit liderilor UE, documentul le va permite cetatenilor din state aflate in afara uniunii sa beneficieze de drepturi in oricare dintre tarile membre ale forumului european, iar mai tarziu le va ingadui sa lucreze, sub anumite conditii, intr-un alt stat membru.

Potrivit declaratiilor lui Gusenbauer, “prea multa centralizare nu este un lucru bun in aceasta situatie”.

Proiectul Uniunii Europene pentru “cartea albastra”, ce urmeaza sa fie anuntat pe 23 octombrie, incearca sa atraga muncitori in domeniile care sufera din cauza lipsei fortei de munca calificate. “Der Standard” noteaza ca doar 5% dintre imigranti care sosesc in UE sunt muncitori calificati, in timp ce in SUA procentul acestora este de 55%.