Romania ocupa locul 42 in clasamentul mondial al libertatii presei pe anul 2007, care a fost prezentat de organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF).

Romania a urcat 16 locuri in clasamentul reaalizat de RSF, dupa ce anul trecut s-a situat pe pozitia 58.

Potrivit organizatiei Reporteri fara Frontiere, primul loc este pcupat de Islanda, Norvegia si Estonia, in timp ce ultimul loc, ocupat anul trecut de Coreea de Nord, revine Eritreei.

In clasamentul publicat, Bulgaria a coborat de pe locul 35 pana pe locul 51, iar Polonia ocupa locul 57. RSF numeste cele doua state “baietii rai ai Europei” si afirma ca "ziaristii pot fi atacati fizic la Sofia din cauza muncii muncii lor".

Reporteri fara Frontiere a indicat ca, in acest an, presiunile exercitate asupra ziaristilor au fost in crestere si ca bloggerii sunt persecutati la fel ca si jurnalistii din media traditionala.

Tarile europene ocupa primele 14 pozitii din clasamentul de 169 de state realizat de organizatia RSF pentru al saselea an consecutiv.

Conform clasamentului, Japonia se situeaza pe locul 37, Statele Unite ale Americii ocupa locul 48, iar Rusia a fost plasata pe locul 144, din cauza asasinarii ziaristei Anna Politkovskaia, a nepedepsirii asasinilor jurnalistilor si a lipsei de pluralism in media.

De asemenea, Internetul este considerat de organizatia RSF forma de exprimare jurnalistica cea mai afectata de cenzura si multe tari au fost incluse in clasament din cauza “violarilor grave si repetate la adresa liberei circulatii a informatiilor online”. RSF mentioneaza aici Malaiezia, Vietnam sau Egipt.

Organizatia a afirmat ca “regreta faptul ca ocupanta locului 163, China, stagneaza pe ultimele locuri ale clasamentului”, adaugand ca la mai putin de un an pana la Jocurile Olimpice de la Beijing "reformele si eliberarea jurnalistilor promise de atatea ori nu par decat promisiuni fara speranta”.