Firmele nu vor fi obligate sa solicite consultantilor fiscali, de la 1 ianuarie 2008, certificarea declaratiilor anuale daca plenul Camerei Deputatilor va decide sa elimine aceasta prevedere inclusa intr-o ordonanta aprobata de Guvern in luna august.

Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, a fost de acord cu propunerea Comisiei de buget-finante din Senat de a se elimina obligativitatea prezentei semnaturii unui consultant fiscal pe Formularul 101 (declaratia anuala de profit).

„In urma discutiilor avute in cadrul comisiilor reunite, respectiv Comisia de buget-finante, activitate bancara si piata de capital si Comisia economica, industrii si servicii, am fost de acord cu propunerea de a elimina din Ordonanta nr.

47 articolul care prevedea ca declaratiile anuale fiscale vor trebui vizate de un consultant fiscal“, a declarat intr-un comunicat seful ANAF, Daniel Chitoiu.

Comisiile reunite de buget-finante si economica din Senat au decis marti eliminarea prevederii care instituia obligatia certificarii declaratiilor fiscale anuale ale firmelor de catre consultanti fiscali.

Prevederile ordonantei vor fi discutate in plenul Senatului cu propunerea expresa a Comisiilor ca prevederea ce vizeaza consultantii fiscali sa fie eliminata. Apoi, textul Ordonantei nr. 47 va merge la Camera Deputatilor, camera decizionala.

Cotidianul a scris saptamina trecuta ca seful Fiscului, Daniel Chitoiu, a modificat Codul de procedura fiscala si a instituit obligativitatea ca toate firmele care completeaza declaratia de profit (cunoscuta sub numele de Formularul 101) sa obtina si semnatura unui consultant fiscal.

Insa multi dintre oficialii Ministerului Finantelor, inclusiv Chitoiu si Adrian Cucu, seful Garzii Financiare, au atestat de consultanti fiscali, avind astfel viitorul asigurat dupa incheierea mandatului.

integral in Cotidianul