News Corporation, compania media detinuta de miliardarul Rupert Murdoch, este cel mai important consortiu media din lume, devansand in premiera Time Warner, informeaza The Hollywood Reporter.

Astfel, la inchiderea sedintei de vineri a Bursei din New York, News Corp. a avut o capitalizare de piata de 67.79 miliarde de dolari, in timp ce rivalul Time Warner a fost evaluat la 67.32 miliarde de dolari. Urmatorul loc este ocupat de Disney, cu 65.62 miliarde de dolari, Sony - 45.29 miliarde de dolari, Viacom - $26.98 miliarde de dolari si CBS cu $21.11 miliarde de dolari.

La finalul sedintei de tranzactionare de vineri, indicele Dow Jones s-a prabusit aproape 377 de puncte, atragand caderi ale actiunilor principalelor conglomerate media. Astfel, compasnia Disney a pierdut 1.9 miliarde de dolari, Sony a scazut cu 1.59 miliarde de dolari, in timp ce Time Warner si News Corp. au inregistrat fiecare pierderi de 1.53 miliarde de dolari.

The Hollywood Reporter precizeaza ca, in locul capitalizarii de piata, expertii de pe Wall Street prefera sa aprecieze companiile in functie de venituri, ceea ce ar plasa compania Sony pe primul loc in clasamentul companiilor media cu venituri de 70.3 miliarde de dolari, urmata de Times Warner cu 43,7 miliarde de dolari, Disney cu 34.29 miliarde de dolari si News Corp., cu venituri de 28.66 miliarde de dolari.

Publicatia afirma insa ca cel mai precis ramane clasamentul intocmit anual de revista Forbes care ordoneaza companiile in functie de venituri, profit, bunuri si capitalizare de piata. In clasamentul dat publicitatii in martie, Forbes preciza ca Time Warner era cea mai mare companie media din lume, urmata de Disney, Comcast si News Corp.

Potrivit analistilor, ascensiunea News Corp. a fost influentata de performantele realizate de postul de televiziune Fox News si de pagina de internet sociala MySpace. Actiunile companiei detinute de Rupert Murdoch au inregistrat o crestere de 2.3% in acest an.