Odata cu intrarea in vigoare a decretului privind expulzarea din Italia a cetatenilor comunitari considerati periculosi pentru securitatea tarii, autoritatile italiene au trimis acasa patru romani, sositi pe aeroportul international Henri Coanda in noaptea de vineri spre sambata, transmit canalele tv de stiri .

Prefecturile din Roma, Milano, Napoli, Torino si Florenta au inceput sa faca liste cu numele imigrantilor ce ar putea fi expulzati din tara, in aceasta situatie fiind aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea romani, informeaza cotidianul La Repubblica.

Potrivit presei din peninsula, oficialii asteapta publicarea decretului-lege adoptat de Consiliul de Ministri in reuniunea de urgenta de miercuri seara si promulgat la o zi dupa aceea de presedintele Giorgio Napolitano, care prevede modalitatile de expulzare.

Primii vizati sunt cei considerati periculosi de fortele de politie, iar ordinele de expulzare semnate de prefecti nu vor putea fi atacate in recurs. La Repubblica mentioneaza ca pot fi expulzati toti strainii care sunt cetateni ai Uniunii Europene, sunt majori si stau in Italia de mai putin de zece ani.

Pe de alta parte, ministerul italian al Justitiei a anuntat ca ia in calcul posibilitatea transferarii in penitenciarele din Romania a circa 100 de detinuti romani care isi ispasesc pedepsele in Italia, in cadrul procedurilor de expulzare a infractorilor straini.

La randul sau, ministrul italian al Dezvoltarii Economice, Pier Luigi Bersani, va discuta, marti, la Bucuresti cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe marginea preocuparilor autoritatilor din peninsula cu privire la fluxul de imigranti romani, relateaza Il Sole 24 Ore in pagina electronica.

Pe de alta parte, Comisia Europeana va studia impactul si concordanta decretului-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari care reprezinta o amenintare la adresa sigurantei publice cu directiva europeana 2004/38, a declarat unul dintre oficialii CE, citat de NewsIn.

Directiva europeana prevede ca cetatenii comunitari care nu au mijloace de subzistenta pe teritoriul unui stat membru sa poata fi expulzati in tara de origine, iar aceasta are obligatia de a-i primi.