Intr-un raport privind situatia energetica mondiala, publicat miercuri, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) apreciaza ca “este foarte probabila” o continua crestere a preturilor la titei, cel putin pina in anul 2015. Totusi, combustibilii fosili (petrol si carbune) vor ramine si in urmatoarele doua decenii principalele resurse energetice.

Pe de alta parte, dependenta statelor consumatoare de titei fata de OPEC si Rusia va creste, evolutie care va spori riscurile asociate sigurantei energetice.

Continua crestere a preturilor la petrol va duce la o scadere usoara a cererii, dar declinul va fi contrabalansat de utilizarea pe scara mai mare a carbunelui, se arata in raportul Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care estimeaza ca, pina in anul 2030, combustibilii fosili vor ramine principala sursa de energie la nivel mondial.

Astfel, conform estimarilor AIE, prezentate in raportul anual World Energy Outlook, petrolul va ramine in continuare cea mai importanta sursa individuala de energie, insa ponderea sa in cererea globala de energie primara va scadea de la 35% la 32% pina la sfirsitul intervalului de timp mentionat.

In schimb, va creste semnificativ consumul de carbune (cu circa 73% in termeni absoluti), iar acest lucru va duce la marirea ponderii carbunelui in cererea mondiala de energie de la 25% la 28%, relateaza EU Observer.

AIE estimeaza astfel ca combustibilii fosili vor acoperi in proportie de 84% cresterea cererii de energie in perioada 2005-2030, consumul de energie fiind estimat, la finele intervalului mentionat, la 17,7 miliarde de tone echivalent petrol, fata de 11,4 miliarde de tone in anul 2005.

Tarile care vor consuma cel mai mult carbune vor fi China si India, acestea fiind statele care se afla in centrul atentiei raportului World Energy Outlook. Tot ele vor determina in mare masura cresterea cererii globale de energie cu circa 50 la suta, pina in anul 2030.

Astfel, India va deveni al treilea mare importantor de petrol, in timp ce importurile chineze de titei, cifrate acum la circa 3,5 milioane de barili pe zi, vor creste de patru ori pina in anul 2030.

In ceea ce priveste gazele naturale, AIE estimeaza ca la nivel global se va inregistra o crestere moderata a gradului de utilizare, de la 21% la 22%, in timp ce energia nucleara va fi utilizata intr-o proportie mai mica, reprezentind 5% din cererea globala, fata de 6% la inceputul intervalului analizat.

Hidroenergia isi mentine o pondere de 2% in cererea globala de energie, ponderea biomasei va scadea de la 10% la 9% in mixul energetic, in timp ce alte surse regenerabile de energie vor fi utilizate intr-o masura usor mai mare.

In ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon, AIE estimeaza ca acestea vor creste cu 25 la suta, pina in anul 2030.

Potrivit concluziilor raportului AIE, dependenta statelor consumatoare de titei fata de OPEC si Rusia va creste, evolutie care va spori riscurile asociate sigurantei energetice. OPEC va asigura, in 2030, 52% din livrarile internationale de titei, comparativ cu 42% in prezent.

Intr-un capitol separat al raportului, AIE solicita tarilor dezvoltate sa identifice rapid modalitati de incetinire a cresterii continue a cererii de petrol dar si de imbunatatire a eficientei energetice. Nu in cele din urma, statele dezvoltate ar trebui sa pregateasca un program global pentru solutionarea problemelor legate de schimbarile climatice.