Autoritățile din Varșovia au reținut miercuri un adolescent după ce o sinagogă istorică din capitala Poloniei a fost lovită cu un cocktail Molotov, a declarat poliția, într-un incident care a provocat condamnarea liderilor politici polonezi, relatează Reuters.

Sinagoga din Polonia, vandalizataFoto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

„Ofițerii de poliție... în cooperare cu Agenția de Securitate Internă (ABW), au reținut un tânăr de 16 ani, cetățean polonez, în legătură cu incidentul care a avut loc aseară în perimetrul sinagogii”, a declarat poliția într-o postare pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

Nimeni nu a fost rănit în incident, care a avut loc în jurul orei 1 a.m. (23.00 GMT marți), a declarat mai devreme pentru Reuters rabinul-șef al Poloniei Michael Schudrich.

Oficialii comunității evreiești au spus că imaginile camerelor de securitate par să arate că trei cocktail-uri Molotov au fost aruncate în câteva secunde, deși nu este clar dacă au fost implicați unul sau mai mulți agresori.

„Am fost informați peste noapte despre un incident în care o sticlă care conține un lichid inflamabil a fost aruncată în perimetrul sinagogii”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al poliției.

Atacurile împotriva evreilor au crescut în întreaga lume de la izbucnirea războiului în Gaza în octombrie anul trecut, ca urmare a unui atac al militanților Hamas asupra Israelului.

Incidentul de la Varșovia a lăsat urme de funingine în jurul unei ferestre de la parterul sinagogii, precum și o zonă arsă pe iarba din fața clădirii.