Rezerva Federală a SUA (Fed) a lăsat ratele dobânzilor neschimbate la finalul ultimei sale ședințe de miercuri, constatând „lipsa de progrese” recentă pe frontul inflației, dar a anunțat că va reduce volumul activelor din bilanțul său începând cu luna iunie, potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

Banca centrală americană a lăsat dobânzile la cel mai ridicat nivel din ultimii peste douăzeci de ani, între 5,25% și 5,50%, interval în care acestea fluctuează din iulie, a anunțat într-un comunicat de presă emis după ședință.

Această măsură are ca efect menținerea unor rate ridicate ale dobânzilor la creditele imobiliare, împrumuturile auto etc., pentru a împiedica prețurile să continue să crească vertiginos.

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Inflația părea să fie pe drumul cel bun pentru a atinge treptat ținta de 2%. Dar, din ianuarie, aceasta a crescut din nou, până la 2,7% în martie, în ritm anual, conform indicelui PCE preferat de Fed - cel pe care vrea să îl reducă la 2% - și la 3,5% conform indicelui IPC.

Fed își menține „poziția, ca și cum ar face o poziție de yoga. Trebuie să mențină ratele, cel puțin la nivelul actual”, altfel se confruntă cu „o revenire a inflației”, a comentat miercuri, în cadrul unei conferințe telefonice (înainte de decizie), Nela Richardson, economist-șef la ADP, care publică un sondaj lunar privind ocuparea forței de muncă în sectorul privat.

Piețele, care erau pline de speranța că ratele vor începe să scadă în iunie, pariază acum pe septembrie, sau chiar noiembrie, potrivit estimărilor CME Group.

„Fed va avea nevoie de mai multe luni de vești bune privind creșterea salariilor și a inflației”, notează Nancy Vanden Houten, economist la Oxford Economics.