Posibila indepartare a lui Virgil Ardelean din fruntea DGIPI, acolo unde tocmai fusese instalat, il lasa pe seful statului fara control direct sau indirect asupra ultimului serviciu secret unde nu-si plasase oamenii. Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne (DGIPI) este singurul serviciu secret pe care presedintele Traian Basescu nu il controleaza in acest moment. Cel putin nu inca. Numirea lui Virgil Ardelean, personaj care a stiut sa se faca util puterii atat pe vremea PSD, cat si dupa venirea lui Basescu la Cotroceni, reprezinta doar ultimul episod dintr-un serial mai lung prin care seful statului si-a asigurat controlul direct sau indirect asupra celorlalte servicii secrete romane, scrie Cotidianul.

Presedintele PNL, Calin Popescu- Tariceanu, a reusit, ieri, in sedinta conducerii liberale, sa taie din atributiile de vicepresedinte pentru imagine ale unuia dintre adversarii sai la sefia partidului - Ludovic Orban. Tariceanu l-a instalat ca purtator de cuvant pe Bogdan Olteanu, un apropiat al sau, care va vorbi de acum incolo oficial in numele liberalilor. Pe hartie, Orban este seful lui Olteanu, dar acesta din urma va conduce un „departament al purtatorului de cuvant“ si va gestiona, practic, capitolul imagine, afirma EvZ.

„Este problema PSD“, a reactionat prim-vicepresedintele Theodor Stolojan, atat inainte, cat si dupa decizia luata la pranz in Kiseleff. „Vor avea o discutie cei doi presedinti, in conformitate cu Regulamentul politic de functionare a coalitiei. Sa-i lasam pe cei doi presedinti sa discute aceasta problema, daca este o problema“, a declarat Stolojan la finele sedintei Biroului Permanent National al PD-L. Tot atunci, el a mai precizat ca „partidele trebuie sa ii sustina politic pe cei numiti in functii de demnitate in stat“, sugerand astfel ca decizia apartine in exclusivitate PSD. Desi neoficial democrat-liberalii il sustin pe Oprea, cei mai multi considera ca este prea riscant ca partidul sa il sprijine deschis pe social-democrat in fata PSD pentru ca un asemenea demers ar arunca alianta dintre cele doua partide in aer. „Decizia de excludere a lui Gabriel Oprea este un afront la politica lui Traian Basescu, dar represaliile vor veni altfel“, comentau ieri reprezentanti ai PD-L, afirma Gandul.

In prima conferinta de presa pe anul acesta, fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu a acuzat virulent actele normative al noului guvern PSD-PDL, reluand aproape integral aceleasi fraze pe care le publicase si pe blogul personal. "Masurile luate de guvern sunt masuri care poarta amprenta pompierismului si incompetentei", a afirmat presedintele PNL. "E vorba doar de populism de stanga." Atacul lui Tariceanu poate fi explicat atat prin pozitia sa de lider al firavei opozitii parlamentare, cat si prin faptul ca are nevoie sa iasa cat mai mult la atac, in conditiile in care functia in partid ii e amenintata de Ludovic Orban si de Crin Antonescu, scrie Curentul.

In articolul L-au oprit?,Cristian Pirvulescu sustine ca scandalul legat de retragerea sprijinului politic al ministrului Oprea prefigureaza o ruptura in PSD. Caderea lui Oprea este cu atat mai curioasa cu cat in favoarea sa se pronuntasera deja Marian Oprisan, Miron Mitrea, Ioan Rus si, oarecum, Victor Ponta. Intr-o declaratie publica, Miron Mitrea, unul dintre artizanii noii formule guvernamentale alaturi de PDL, sugera ca intreg scandalul provocat de numirile facute de Oprea la MIRA ar fi tulburat "anumite grupuri de interese din PSD". Pus deja in defensiva in interiorul partidului de contraatacul lui Mircea Geoana din decembrie, cu ocazia nominalizarilor PSD pentru conducerea Senatului, Mitrea riposta sugerand ca presedintele partidului se afla sub influente nefaste.Caci, citandu-l pe Mitrea dupa declaratiile facute pentru Mediafax pe 11 ianuarie, "nu Geoana este primul care a reactionat violent la numirile de la MAI, ci altii, mai mult sau mai putin sefi in partid, care s-au grabit sa-l ameninte pe Oprea cu decapitarea si abia apoi sa-l sune pe Geoana". Sugerand insa ca Mircea Geoana este doar un figurant, Mitrea a grabit decapitarea lui Oprea si a slabit gruparea pro-Basescu din PSD. Daca pe termen scurt situatia interna din PSD si raporturile acestui partid cu PDL s-au mai limpezit, s-ar putea ca pe termen mediu "scandalul Oprea" sa conduca nu doar la cresterea instabilitatii interne a PSD, ci chiar sa anticipeze divizarea sa. In continuare PSD lupta pe mai multe fronturi si nu si-a fixat clar obiectivele nici la nivel institutional, nici pe plan ideologic, nici macar electoral. In aceste conditii, chiar sa-l fi oprit? (Integral in Romania Libera)

In schimb, Adrian Ursu, in Un bulan PSD peste gardul Cotrocenilor interpreteaza intreaga serie de evenimente drept un atac la adresa lui Basescu. Lovitura de bulan din PSD rezolva cateva probleme de raport de putere in interiorul si in afara PSD. Surghiunirea lui Gabriel Oprea da satisfactie gastii lui Vanghelie-Dragnea, care pierduse in decembrie batalia pentru Interne. Mircea Geoana iese si el intarit din aceasta incordare de muschi, aratand ca nu tolereaza indisciplina in partid, ca el e mana forte, in ciuda glumelor care se fac pe seama ezitarilor sau a moliciunii sale. Bataia lunga a acestei lovituri e insa catre Cotroceni. Lui Traian Basescu ii transmit clar Geoana, Hrebenciuc si ceilalti de pe langa ei sa se opreasca la granita partidului, sa nu incerce sa se bage in curtea lor, iar colegilor de partid care, asemenea lui Oprea, cochetau cu ideea ca se pot apropia de seful statului, ocolind conducerea PSD, le arata clar ce patesc tradatorii. Una peste alta, fumul pus la vizuina Vulpii nu numai ca zgorneste fauna politica nedorita, dar si delimiteaza teritoriile intre partide si palate. Asteptam cu interes miscarea de raspuns a lui Basescu. (Integral in Cotidianul)