Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi seară, la Digi 24, că PNL va vota în Senat pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu, vizat de DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid. El a spus că a vorbit cu Cîțu și că acesta își va da demisia din grupul senatorilor PNL și va deveni senator neafiliat.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Călin

„În momentul în care vom primi documentele DNA, am obligativitatea, ca președinte al Senatului, să convoc Biroul Permanent și apoi să fie înaintate Comisiei Juridice, care va întocmi un raport. Raportul va merge apoi în plen pentru aprobare.Vom proceda ca până acum, acordând votul pentru a lăsa justiția să-și facă treaba. Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată și vor lua decizia cum au făcut și până acum în interiorul partidului”, a spus Ciucă.

El a recunoscut că imaginea PNL e afectată de acest scandal.

Întrebat dacă are încredere în Cîțu, președintele PNL a răspuns: „Am încredere în justiția română”.

„Nu vom mări taxele în 2024”

Ciucă apără Coaliția cu PSD și spune că a convenit împreună cu Marcel Ciolacu ca taxele să nu fie majorate la anul.

„Partidul Naţional Liberal s-a angajat ca, indiferent ce se întâmplă, să nu creştem taxele anul viitor. Este un angajament şi o discuţie pe care am asumat-o şi cu premierul Marcel Ciolacu, am avut o discuţie foarte serioasă cu el, exprimând că anul viitor niciunul dintre partide, indiferent de ce linie politică este, nu poate să îşi permită să se întoarcă să vorbească cu mediul de afaceri după ce acum două luni de zile s-au luat nişte măsuri, unele dintre ele nici nu au intrat în aplicare, urmează ca de la 1 ianuarie să producă efecte, şi să ne trezim undeva la mijlocul anului că venim cu alte măsuri fiscale. Nu!

Trebuie să ne chibzuim bugetul foarte bine de acum şi să ne creăm o rezervă, prin reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să lăsăm mediul de afaceri să producă, mediul de afaceri este cel care astăzi alimentează cu venituri bugetul de stat, trebuie să spunem oamenilor realitatea”, a afirmat el.

Soluții pentru creșterea pensiilor... din pix

Vorbind despre creșterea pensiilor cu 40%, Ciucă spune că este o măsură asumată de Coaliție si dă asigurări că se vor găsi resurse financiare pentru acest pas, dar nu a știut să indice din ce zonă vor fi aduși acești bani.

„De unde sunt aceşti bani? Din ceea ce ştiu, veniturile totale în anul 2023 sunt în sumă de 491 de miliarde. În anul 2024 valoarea este de 536 miliarde, deci rezultă un plus la veniturile totale la buget de 45 de miliarde. Ca atare, cele 10 miliarde vor fi din această sumă de 45 de miliarde. Problema apare în anul 2025 când discutăm e o valoare nominală (a bugetului pentru pensiile publice – n.r.) în tot anul de aproximativ 33,1, dacă reţin bine cifrele, miliarde de lei”, a spus Ciucă.

Întrebat de unde ar urma să vină banii pentru a acoperi aceste sume, liderul PNL a arătat că prognozele arată o creştere cu 3% a economiei în anul viitor, iar în anul 2025 este estimat un PIB în valoare nominală de 1.773 de miliarde de lei, mai mare cu 200 de miliarde de lei faţă de valoarea estimată a PIB-ului din 2024.

Cota unică

Referitor la cota unică de impozitare, liderul liberal spune că atunci când vorbim de o uniformizare a acesteia, trebuie redusă și taxarea pe muncă pentru „a nu impacta atât de mult mediul afacerilor”. „PNL își va dori cotă unică și în 2024”, spune el.

Se retrag ministrii liberali din guvern pentru a scoate PSD de la guvernare și a reface o alianță de dreapta? „Nu a fost vorba de așa ceva și nu s-a discutat cel puțin în cadrul partidului”, susține Ciucă.

Totuși, șeful partidului nu îi critică pe liberalii care au dat astfel de declarații în spațiul public, susținând că democrația funcționează cu păreri diferite și dezbatere. „Asta e frumusețea în PNL, că pot fi dezbateri”

„PNL vrea să fie pe primul loc la europarlamentare”

Întrebat care e planul realist al PNL la alegerile pentru Parlamentul European, dacă pot depăși sau nu AUR, Ciucă se declară încrezător că partidul său chiar poate fi pe primul loc: „Avem calitate, avem proiecte și o echipă bună de campanie. De ce să nu fim pe primul loc?”.

Șeful PNL susține că și ei au comandat mai multe sondaje de opinie, iar PNL nu a fost în niciunul sub AUR.

În ceea ce privește posibilitatea ca lista PNL să fie deschisă de Eduard Hellvig, Ciucă nu a oferit un răspuns direct susținând că „ușa îi e mereu deschisă, este un om de calitate și îl apreciez”.

Totuși, fostul premier spune că președintele Klaus Iohannis nu se va implica în acest ciclu electoral pentru PNL.

„Am votat pentru familia tradițională la Referendum”

„Eu am votat pentru familia tradiţională şi voi vota oricând şi îmi voi educa şi copiii şi nepoatele”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi seară, la Digi 24.

El a explicat că partidul pe care îl conduce este unul ”istoric şi identitar şi valorile lui sunt foarte bine definite: familia, credinţa în Dumnezeu şi patriotismul”.

Citește și:Prima reacție a lui Vlad Voiculescu la ancheta DNA: Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme