Printre factorii care au contribuit la succesul băuturii bubble tea în România (și în general în Europa) se numără K-popul și serialele sud-coreene, din ce în ce mai prezente pe Netflix.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimii doi ani „ceaiul cu perle”, bubble tea sau boba tea, a devenit o băutură foarte populară în rândul adolescenților din România. Cu toate acestea, nu e o băutură care a fost inventată recent sau care a intrat abia acum pe piață.

Bubble tea a apărut în țările din Asia încă din anii ‘80. Rețeta originală a fost inventată în Taiwan iar băutura era obținută prin amestecarea de ceai rece cu lapte, fructe sau sucuri din fructe, iar peste acest mix se turnau perlele de tapioca.

Tapioca este extrasă din rădăcina arbustului numit Cassava, o plantă originară din America de Sud. Rădăcinile sunt alcătuite în mare parte din amidon și apă, iar prin înmuierea în apă și uscare se formează o pastă care mai apoi poate fi transformată în făină și, mai departe, cu ajutorul căldurii, în perle.

În prezent, perlele din bubble tea nu sunt exclusiv din tapioca, ci mai pot fi și din jeleu sau taro, printre altele. Primele locuri cu bubble tea au apărut în București prin 2012 și s-au bucurat de un mic succes, iar în scurt timp au dispărut. Doar pentru a reveni în forță opt ani mai târziu.

Acum, dacă te plimbi prin centrul Bucureștiului ai șanse mari să dai măcar peste câțiva adolescenți care nu au în mână un pahar cu bubble tea care stau la coadă să-și cumpere unul.

Această explozie recentă în popularitate e întâlnită mai peste tot: Europa, America sau Australia. Motivul? Social media. Mulți dintre adolescenții care vor să încerce bubble tea au aflat de el de pe Instagram, TikTok sau YouTube.

În primul rând, fiind băuturi colorate și fotogenice, datorită și perlelor de pe fundul paharului transparent, ele sunt niște produse foarte „instagramabile”. Mulți influenceri au început să se pozeze cu ele, iar acest lucru a făcut ca tinerii să înceapă să le prindă gustul din nou și în afara Asiei.

Apoi, succesul foarte mare al K-Pop-ului și al serialelor sud-coreene (prezente în proporții din ce în ce mai mari pe Netflix) au fost alți factori ce au dus bubble tea-ul în trending.

Câteva locuri din București de unde poți să-ți cumperi bubble tea

Chaya Boba Tea. FOTO: Facebook

Iată și câteva locuri din București în care poți să încerci și tu un bubble tea. De menționat și că prețul unei astfel de băuturi variază între 14 - 25 de lei.

Chaya Boba Tea (Tache Ionescu 8A) este unul dintre locurile cu bubble tea din București care a știut cum să ajungă la publicul tânăr. E prezent și foarte activ pe Instagram și TikTok, dar și pe mai învechitul Facebook. Toate băuturile costă 22 de lei, iar succesul pe care l-a cunoscut a făcut să se extindă cu încă o locație pe strada Academiei nr. 17 (peste drum de Universitatea de Arhitectură).

În imediata apropiere a Chaya Boba Tea din Piața Amzei, mai există și Zebra Cat (Tache Ionescu 8A), un alt loc foarte îndrăgit de cei pasionați de cultura asiatică și de boba tea. Este unul dintre locurile cool în care poți să încerci această băutură, cu pahare cu un design mai aparte.

Meniul este variat, ceaiurile sunt importate din Japonia și Thailanda, iar perlele de tapioca chiar din Taiwan. De asemenea, poți opta pentru două mărimi L sau XL, iar prețurile sunt între 14 și 23 de lei.

Tea Touch. FOTO: Facebook

Un alt loc foarte cool pentru a încerca un bubble tea este Tea Touch (Magheru 32-34). Aceasta face parte dintr-o franciză care a apărut în UE prin 2018, iar pe piața din România și-a făcut intrarea la începutul acestui an.

Prima locație se află la Piața Unirii (Bulevardul Unirii 27), iar cea de-a doua la Piața Romană. În meniu găsești și boba tea pe bază de băuturi carbogazoase, ceai verde cu iaurt sau băuturi calde cu lapte. Prețurile sunt între 15 și 22 de lei.

Inedit este că de aici poți să-ți iei băutura la to go ca pe un accesoriu fashion, pentru că poți opta pentru un cup bag care-ți transformă paharul într-un fel de „poșetă”.

Yummy Bubble Tea. FOTO: Facebook

După ce anul trecut au deschis prima locație pe Jules Michelet 1, cei de la Yummy Bubble Tea (Jules Michelet 1) au mai inaugurat în vara lui 2022 încă una pe bulevardul Ștefan cel Mare, în apropierea Circului Național. Prețurile sunt cuprinse între 17 și 28 de lei pentru o astfel de băutură.

Ca o curiozitate, aici vei găsi și bubble tea cu durian, un fruct exotic cu un miros deloc plăcut. După ce a acumulat o experiență de 15 ani ca barman, în urmă cu aproximativ doi ani, Sorin și-a dat seama de potențialul pe care-l poate avea o afacere cu bubble tea în România.

Împreună cu un prieten au reușit să-și deschidă o locație Bubble T (Gheorghe Duca 1) lângă Gara de Nord, cu prețuri de 16-19 lei pentru o astfel de băutură. Vânzările au mers bine, având în vedere că anul acesta au mai deschis un Bubble T și pe Bld. Alexandru Obregia nr. 25.

Bubble T. FOTO: Facebook

Mai mult, urmează să mai deschidă un astfel de loc și în sectorul 6, în zona Apusului, Militari. TY Shop (Ion C. Brătianu 16) este un magazin asiatic deschis în luna martie în București de o familie vietnameză.

Se găsesc aici numeroase ingrediente și produse interesante și, bineînțeles, și bubble tea (17-20 de lei). Într-un scurt timp, TY Shop a reușit să strângă în jurul său o comunitate de clienți fideli, în foarte mare parte tineri, care revin aici mai ales pentru un pahar de ceai cu perle, dar ajung să plece și cu ingredientele necesare pentru a-și pregăti singuri această băutură aleasă.

GURI GURI (Fabrica de Glucoză 9B/ UpGround) este un restaurant / magazin coreean unde sigur vei avea parte de tot felul de surprize. Acesta a fost deschis cu binecuvântarea Ambasadei Coreei de Sud din București și e un colț de Rai pentru toți cei pasionați de noodles, dar și care-și doresc să încerce lucruri noi, cum ar fi korean pizza cu kimchi, tocăniță de seafood și tofu, supă coreeană de alge, un păhărel de soju sau makgeolli etc.

Mai mult, de aici poți să-ți iei pentru acasă nu doar produse coreene, dar și meal kit-uri pentru a-ți face la aragazul tău de acasă specialități din această țară. Bineînțeles, au și bubble tea la 19 lei.