Procurorii germani au percheziționat marți biroul de la Bruxelles al lui Maximilian Krah, europarlamentar al formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, într-un dosar deschis după ce unul din consilierii săi a fost arestat în urmă cu o lună în Germania sub suspiciunea de spionaj pentru China, relatează Reuters.

Maximilian KrahFoto: Jens Schlueter / AFP / Profimedia

Ancheta din Germania a sporit îngrijorări pe continent că Europa a devenit o țină a spionajului chinez. Pe lângă consilierul europarlamentarului, Germania a mai arestat luna trecută trei persoane acuzate că au furnizat Chinei tehnologie sensibilă pentru a fi folosită în scopuri militare.

Beijinul a respins toate acuzațiile că ar apela la spionaj în Europa.

„Măsurile sunt parte a unei anchete în privința lui Jian G care este suspectat că a acționat ca agent de informații”, au anunțat procurorii germanii care au precizat că au percheziționat atât biroul lui Krah cât și cel al unui fost consilier.

De asemenea, una din locuințele unui fost consilier al lui Krah a fost percheziționată pe 24 aprilie.

Maximilian Krah a confirmat perchezițiile la locuința fostului consilier, într-un mesaj publicat pe X.

„Acestea erau așteptate după arestarea sa și, prin urmare, nu sunt deloc surprinzătoare. Nici eu și nici alți angajați nu suntem afectați”, a explicat politicianul.

La momentul arestării consilierului, Krah a precizat că a aflat de acuzații din presă și a respins orice vină personală.

Arestarea consilierului a fost vizibilă în sondajele de opinie privind alegerile europarlamentare din iunie, unde Krah va deschide lista Alternativei pentru Germania.

Ultimul sondaj de opinie, realizat de Forsa, creditează Alternativa pentru Germania cu o intenție de vot de 15%, cel mai scăzut nivel din ultimul an.

Perchezițiile de marți vin într-un moment în care președintele chinez Xi Jinping efectuează un turneu european de șase zile cu opriri în Franța, Serbia și Ungaria.

Printre mizele turneului se numără evitarea unei confruntări economice majore cu Uniunea Europeană, inclusiv prin eliminarea amenințărilor tarifare, întărirea colaborării cu două state europene care au relații tensionate cu Bruxellesul și NATO, precum și păstrarea imaginii de mediator în privința războiului din Ucraina în contextul în care tot mai multe state europene acuză Beijingul că sprijină Moscova.