​Ayrton Senna a impresionat pe perioada vieții în Marele Circ, reușind să cucerească trei titluri mondiale, iar la 30 de ani de la moartea sa, Sebastian Vettel vine cu un gest superb în memoria acestuia.

Sebastian VettelFoto: Gongora/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Cel mai dorit inginer din Formula 1, la un pas de Ferrari

Sebastian Vettel va pilota în weekendul Marelui Premiu de la Emilia Romagna monopostul McLaren MP4/8 condus de Ayrton Senna

Viaţa triplului campion mondial brazilian a fost curmată în mod tragic de un accident fatal la Imola, în urmă cu 30 de ani, la doar 34 de ani, dar moştenirea sa continuă să trăiască, la fel ca şi modul în care a impresionat Formula 1 în timpul petrecut în acest sport.

Marele Premiu de la Emilia Romagna va avea loc pe circuitul de la Imola în perioada 17-19 mai, iar Sebastian Vettel, cvadruplu campion mondial de Formula 1 cu Red Bull, va aduce un omagiu pentru brazilianul Ayrton Senna, pilot pe care l-a admirat.

Acesta se va urca la volanul monopostului MP4/8, maşina cu care McLaren a concurat în campionatul din 1993, care avea să fie ultimul pe care Senna l-a avut alături de echipă înainte de a trece la Williams pentru sezonul următor.

„Ayrton Senna nu a fost doar un pilot pe care l-am apreciat foarte mult pentru că a fost unul dintre cei mai buni piloţi de curse pe care i-am văzut vreodată, ci şi un om cu o mare compasiune.

Au trecut 30 de ani de la accidentul său şi aş vrea să-i aduc un omagiu lui Ayrton. Voi fi prezent la Imola pentru Marele Premiu pentru a conduce maşina lui, McLaren MP4/8. Sper să ne vedem duminică, 19 mai.” - a spus Vettel.

Deşi a pus capăt carierei sale ilustre în F1 la sfârşitul anului 2022, Vettel rămâne un mare favorit al fanilor, după cum a demonstrat entuziasmul de după vestea de luna trecută că ar putea medita la o revenire.

>> Formula 1: Surpriza pregătită de Ferrari la Marele Premiu de la Miami

Cine a fost Ayrton Senna

  • A concurat în 162 de Grand Prix-uri, dar a dus la bun sfârșit doar 161. Pe 1 mai 1994, Senna își pierdea viața în timpul MP al San Marino, de la Imola.
  • Brazilianul a bifat 41 de victorii în Grand Prix-uri, 65 de pole-position și peste 600 de puncte în întreagă carieră.
  • Prima cursa în Formulă 1 a fost MP al Braziliei din anul 1984, a câștigat primul Grand Prix în 1985 (MP al Portugaliei), iar ultima cursa la care a luat parte a fost MP al San Marino (1 mai 1994).
  • A activat în Marele Circ între anii 1984 și 1994, trecând, pe rând, pe la echipele Toleman, Lotus, McLaren și Williams.
  • Ayrton Senna a câștigat de trei ori titlul mondial (1988, 1990 și 1991), fiind unul dintre cei mai apreciați piloți din istoria F1.
  • Brazilianul s-a născut pe 21 martie 1960 la Sao Paulo. A lăsat în urmă sa curse memorabile și multe lacrimi după accidentul care i-a pus capăt vieții (pe 1 mai 1994, la Imola).

"Dacă se va întâmpla vreodată să sufăr un accident care m-ar putea costa viaţa, sper să se întâmple foarte rapid. Nu mi-ar plăcea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. N-aş vrea să rămân într-un spital în urma rănilor.

Dacă e să trăiesc, vreau să trăiesc din plin. Foarte intens, pentru că sunt o persoană intensă. Viaţa mea ar fi ruinată dacă n-aş mai putea trăi din plin" - Ayrton Senna, ianuarie 1994, cu doar câteva luni înainte de a muri.