Eleva Ileana Botici, arestata in dosarul "Mita la Bac", a fost eliberata, joi, de magistratii Curtii de Apel Cluj, care au judecat recursul inaintat de femeie la sentinta Tribunalului Maramures, ce ii prelungise mandatul de arestare cu 30 de zile, anunta Mediafax.

Curtea de Apel Cluj a judecat, joi, recursul inaintat de Botici impotriva unei sentinte a Tribunalului Maramures, care a prelungit, marti, arestarea ei cu inca 30 de zile.

Judecatorii Curtii de Apel Cluj au dispus, joi, inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara.

Avocatul lui Botici a sustinut ca clienta sa nu este singura vinovata in acest caz si ca are probleme medicale care nu pot fi tratate in penitenciar, iar lasarea ei in libertate nu ar prejudicia ancheta.

Tot joi, Curtea de Apel Cluj a respins recursul directoarei Meda Leordean la masura prelungirii arestarii preventive, decisa, marti, de Tribunalul Maramures, femeia ramanand astfel in arest.

Curtea de Apel Cluj a decis, in 15 iulie, ca Ileana Botici sa fie arestata pentru 29 de zile, pentru cumparare de influenta si complicitate la trafic de influenta, iar directorul liceului din Sighet, Meda Leordean, arestat cu o saptamana inainte in dosarul fraudarii examenului de bacalaureat, sa ramana in arest.

Directoarea Meda Leordean ceruse, la Curtea de Apel Cluj, care a judecat recursul la masura arestarii preventive, sa fie cercetata in stare de libertate. Meda Leordean si-a recunoscut fapta in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj, dar a sustinut ca a fost constransa de comisia de bacalaureat sa adune bani de la elevi. La randul lor, procurorii DNA au solicitat respingerea recursului, sustinand ca exista la dosar inregistrari ale unor convorbiri telefonice intre Meda Leordean si femeia care a adunat banii, Ileana Botici, si, de asemenea, exista inregistrari video din timpul examenului de bacalaureat.

Procurorii DNA Cluj au inceput urmarirea penala impotriva a 126 de elevi si a patruzeci de profesori, care ar fi implicati in fraudarea examenului de bacalaureat din Sighetu Marmatiei, elevii fiind invinuiti pentru cumparare de influenta. Surse din cadrul anchetatorilor au declarat ca invinuirile in acest caz au fost extinse atat asupra membrilor comisiei de bacalaureat, cat si asupra profesorilor supraveghetori. Majoritatea profesorilor si elevilor audiati pana in prezent si-au recunoscut faptele.

Potrivit inspectorului scolar adjunct al ISJ Maramures, Mariana Pop, care a fost si presedinte al Comisiei de Bacalaureat din judet, din comisia de examinare la bacalaureat de la Grupul scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei au facut parte conferentiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, vicepresedinti au fost Calin Micu - director la Liceul Teoretic "Petru Rares" din Targu Lapus si Ildiko Beres - director la Liceul Maghiar "Leowey Klara" din Sighetu Marmatiei si, totodata, consilier judetean din partea UDMR, iar secretar a fost Cornelia Hotea, profesor informatician.