ATP a anunțat marți că sezonul 2024 va fi primul în care jucătorii vor primi salarii. Conducătorii din tenisul masculin au luat această decizie pentru a-i ajuta pe sportivii care nu-și pot atinge potențialul din cauza problemelor financiare.

Gael MonfilsFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Tenisul este un sport costisitor (deplăsări, condiții de pregătire, cantonamente), iar mulți jucători nu reușesc să facă pasul spre nivelul următor.

Planul ATP, numit Baseline (compus din trei piloni cheie), începe cu o perioadă de probă de trei ani începând din sezonul următor și are ca scop „asigurarea unui număr mai mare de jucători care să se poată întreține din acest sport”, a precizat ATP într-un comunicat de presă.

ATP se așteaptă ca un total de 30-45 de jucători să primească bani prin intermediul acestui plan în fiecare sezon, eligibilitatea fiind determinată pe baza unei serii de criterii. Printre acestea se numără clasamentul unui jucător, câştigurile din premii în bani din carieră şi numărul de evenimente jucate.

În ceea ce privește „câștigurile de bază garantate”, ATP va compensa diferența în cazul în care jucătorii nu ating anumite praguri:

Locurile 1 - 100 ATP: 300.000 de dolari/an

Locurile 101 - 175 ATP: 150.000 de dolari/an

Locurile 176-250 ATP: 75.000 de dolari/an.

Deși suma primită va fi una neglijabilă pentru jucătorii din elita tenisului, ea va face diferența pentru sportivii care nu ajung în fazele finale ale turneelor. Astfel, ei își vor permite să ia parte la mai multe competiții și se vor putea pregăti mai bine.

„Vorbim despre o asigurare pentru jucători, care vor putea astfel să își planifice mai bine sezonul și se vor putea concentra mai mult pe jocul lor și pe investițiile în progresul lor”, a anunțat ATP.

Va exista și o „protecție împotriva accidentărilor”; ATP urmând să plătească jucătorii care participă la mai puțin de nouă turnee ATP și ATP Challenger într-un sezon.

„Investiția pentru nou-veniți” va oferi acces la o finanțare de 200.000 de dolari atunci când jucătorii ajung pentru prima dată în Top 125, plătită în avans pentru sezonul următor şi compensată cu câştigurile din premii.