​Ons Jabeur este una dintre figurile importante ale circuitului WTA, tunisianca propunându-le spectatorilor un tenis la care nu ai cum să te plictisești. În plus, să o vezi pe imensul Chatrier este o încântare pentru ochi și minte.

Ons JabeurFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

>> FOTO Momentul de răceală dintre Sorana Cîrstea și Bianca Andreescu

Ons Jabeur, tenisul romantic, execuțiile fanteziste și iubirea fanilor

Jabeur este una dintre cele mai iubite jucătoare din tenisul feminin, iar marți am înțeles în mare parte de ce.

Tunisianca aduce pe teren o parte din tenisul romantic jucat acum zeci de ani, iar publicul de pretutindeni apreciază spectaculozitatea execuțiilor acesteia.

În turul întâi de la Roland Garros, Jabeur (a șaptea favorită) a dat peste italianca Lucia Bronzetti (65 WTA) pe Philippe Chatrier. S-a impus fără dureri de cap (6-4, 6-1) după un meci de o oră și zece minute.

Tenisul de tip „șampanie” și-a făcut imediat apariția, iar Ons a legat repede o relație cu publicul francez.

Jabeur este tipul de jucătoare care dă senzația că se simte cu adevărat liberă pe teren. Joacă așa cum simte (cel puțin asta este senzația pe care mi-a lăsat-o vâzând-o de aproape), iar de aici și momentele în care îți dă senzația că te afli la un meci demonstrativ.

Nu-și refuză aproape nimic și încearcă de multe ori execuții pretențioase și cu șansă mică de reușită. Însă, la Ons tocmai ăsta este farmecul: chiar și atunci când ratează copilărește, expresia feței salvează orice fel de situație - zâmbește, se strâmbă, mai scoate și limba și le transmite spectatorilor că parcă nici nu i-a păsat că a ratat.

La polul opus sunt momentele de genialitate: sliceuri razante cu banda fileului care produc murmur în tribune, reverul din săritură care aduce aminte de celebrul Marcelo Rios (după mulți întemeietorul acestui procedeu), mingi trimise printre picioare și degetul ridicat spre cer care îi îndeamnă pe fani să facă gălăgie.

Mai presus de orice, Jabeur are uneori niște scurte incredibile: ascunse perfect și care trimit mingea fix lângă fileu. O incheietură fină care este capabilă de multe execuții fantastice.

Tenisul spectaculos și variat produs de Jabeur i-a adus tunisiencei fani în toate colțurile lumii. Publicul îi oferă la schimb încurajări și aplauze pentru efortul constant de a face și spectacol pentru privitori.

Pe una dintre imensele tabele de pe Chatrier, Ons este surprinsă atunci când greșește o lovitură fantezistă precum un copil care a fost prins mâncând ciocolată la ora 10 seara. Privirea ei nevinovată te face să-i apreciezi până și ratările. Ele nu au acea răutate pe care mulți dintre sportivi o arată în momentele în care nu le ies execuțiile.

De știut:

  • În turul al doilea de la Roland Garros, Ons va da peste învingătoarea partidei dintre Selena Janicijevic (179 WTA) și Oceane Dodin (122 WTA).
  • În vârstă de 28 de ani, Jabeur a fost cel mai sus în ierahia mondială pe locul doi, în data de 27 iunie 2022.
  • A disputat până acum două finale de Grand Slam, ambele pierdute: Wimbledon 2022 (învinsă de Elena Rybakina) și US Open 2022 (depășită de Iga Swiatek).