Rusia a continuat să desfășoare trupe de „elită” în zonele slabe ale liniei frontului, în detrimentul viitoarelor operațiuni ofensive, au declarat analiștii militari, potrivit Sky News.

Trupe rusești la antrenamentFoto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

Divizia a 7-a aeropurtată a Gărzii (VDV) este a doua divizie de elită trimisă pentru a întări „sectoarele critice” din regiunea Zaporojie, după ce Ucraina a declarat că a recucerit satul Robotine, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Divizia a 7-a VDV este acum împărțită pe cel puțin două - posibil trei - axe ale frontului.

Kadîrov a desfășurat în mod constant elemente Ahmat în sectoarele percepute ca fiind critice ale liniei frontului pentru a câștiga încrederea președintelui rus Vladimir Putin, iar cel mai recent a desfășurat elemente Ahmat Spetsnaz în zona Klishchiivka, la sud de Bahmut, ca răspuns la avansurile ucrainene în zonă.

Frecvența din ce în ce mai mare a desfășurării lor atât în operațiuni ofensive, cât și defensive, a „degradat probabil” infanteria de elită a Rusiei, a declarat thinktank-ul american.

„Degradarea acestor forțe va slăbi probabil capacitatea Rusiei de a susține operațiuni defensive complexe și aproape cu siguranță va perturba orice intenție a Rusiei de a relua operațiunile ofensive la scară largă, care s-au bazat predominant pe infanteria de elită de care Rusia nu dispune acum”, a declarat ISW.

Unități relativ de elită au fost redistribuite anterior din regiunea Herson pentru a se apăra împotriva contraofensivei Ucrainei în Bahmut, într-un alt exemplu al dependenței Rusiei de anumiți soldați experimentați.

Imaginile geolocalizate publicate vineri confirmă faptul că forțele ucrainene au ajuns la periferia nordică a localității Robotine (la 10 km sud de Orikhiv) în vestul regiunii Zaporojie, deși stabilitatea și amploarea acestor poziții sunt momentan neclare.

Operațiunile de contraofensivă ucrainene au atras formațiuni și unități rusești de elită în zona Bahmut și continuă să le fixeze acolo.

Forțele rusești au angajat, de asemenea, un număr semnificativ de forțe în operațiuni de ofensivă localizate în zonele Kupyansk și Svatove, care au ca scop, în mod similar, să atragă forțele ucrainene departe de zonele de operațiuni de contraofensivă ucrainene.

Chiar dacă comandamentul rus decide să pună capăt acțiunilor ofensive localizate în aceste zone, ar fi probabil nevoie de ceva timp pentru ca forțele rusești să reducă ritmul operațiunilor lor și să retragă forțele pentru redistribuiri laterale fără a deschide zone ale frontului pentru contraatacuri ucrainene de succes.