Generalul rus Valeri Gherasimov a reapărut în public după mai mult de două săptămâni de la revolta eșuată a grupării Wagner, timp în care au existat numeroase speculații privind soarta sa din cauza legăturilor cu Evgheni Prigojin.

Generalul rus Valeri Gherasimov a reapărut în spațiul publicFoto: Captura Twitter

Ministerul rus al Apărării a transmis luni dimineață un clip video în care Gherasimov este văzut în timp ce i se dă raportul despre o serie de atacuri ucrainene cu rachete asupra Crimeei și regiunilor Rostov și Kaluga.

Moscova a precizat că imaginile sunt de la o ședință militară de duminică. Gherasimov este prezentat cu funcțiile sale actuale, de șef al Statului Major General al forțelor armate ale Rusiei și comandant al grupului comun de forțe din Ucraina.

„Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul de armată Valeri Gerasimov, a stabilit ca sarcină pentru șeful Direcției principale de informații și pentru cei responsabili de postul de comandă al grupului combinat să organizeze o activitate sistematică de identificare a locurilor de depozitare și de antrenament, precum și a pozițiilor de lansare a rachetelor S-200 și a armelor de atac inamice similare și să planifice distrugerea preventivă a acestora", a transmis Ministerul Apărării.

Apariția a lui Gherasimov vine după ce, zilele trecute mai mulți bloggeri militari ruși au spus că acesta ar fi fost dat jos de la comanda campaniei ruse din Ucraina, pe care a preluat-o în decembrie anul trecut.

Gherasimov nu mai fusese văzut în public de la revolta lui Prigojin, la fel şi adjunctul său, generalul Serghei Surovikin, zis „Armagedon”, despre care se zvoneşte că ar fi fost reţinut şi interogat pentru că ar fi ştiut despre „lovitura de stat” al lui Prigojin şi l-ar fi sprijinit tacit. Se zvoneşte, de asemenea, că şi un adjunct al lui Serghei Şoigu, ministrul apărării, Iunus-bek Evkurov, ar fi dispărut din vizorul public şi ar fi fost tras pe linie moartă.

Cine este Gherasimov

Gerasimov a jucat un rol în preluarea Crimeei de către Rusia de la Ucraina în 2014 și în sprijinul militar pe care Rusia l-a acordat președintelui Bashar al-Assad în războiul civil sirian.

Statele Unite l-au sancționat a doua zi după invazia Ucrainei, afirmând că se numără printre cei direct responsabili.

În iarnă, Putin l-a numit pe Gerasimov la conducerea campaniei din Ucraina și l-a făcut pe generalul de armată Serghei Surovikin, numit în această funcție cu trei luni mai devreme, unul dintre cei trei adjuncți ai săi.

Gerasimov s-a născut la 8 septembrie 1955, la Kazan. A absolvit Comandamentul superior de tancuri din Kazan în 1977, Academia militară a forțelor blindate Malinovsky în 1987 și Academia militară a Statului Major General un deceniu mai târziu. În 2007, a fost numit comandant al Districtului Militar Leningrad, iar în 2009, comandant al Districtului Militar Moscova.

Prigojin ar fi vrut să îl captureze pe Gherasimov

Reamintim că mercenarii Wagner au fost opriți din drum de Evgheni Prigojin chiar înainte să ajungă la Moscova, unde liderul formațiunii paramilitare anunțase o răfuială cu conducerea militară a Rusiei. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar plănuit inițal să îi captureze pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, în timpul unei vizite într-o regiune de sud care se învecinează cu Ucraina pe care cei doi o plănuiau, au spus oficiali occidentali, citați de Wall Street Journal, potrivit CNN.

Dar Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, a aflat despre plan cu două zile înainte de a fi executat, potrivit oficialilor occidentali, iar asta l-a forțat pe Prigojin să improvizeze un plan alternativ.

De altfel, agenţiile de spionaj americane, în ultimele două săptămâni, au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei.

Oricum, tensiunile de la nivelul conducerii militare rusești existau de dinainte de rebeliunea lui Prigojin. Au existat o sumedenie de permutări, pe fondul tensiunilor interne.

Generalul colonel Mihail Teplinski, care la începutul anului fusese înlocuit de la conducerea forțelor aeriene ruse, a revenit în aprilie foarte probabil la un rol major, într-o mișcare care sugerează tensiuni interne intense cu privire la strategia militară a Rusiei pe frontul din Ucraina, scria atunci Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa.