Incarcerat in Penitenciarul Botosani, suceveanul Virgil Luchian, fost politist la postul din Galanesti, considerat a fi primul roman condamnat pentru viol asupra sotiei, s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, sustinindu-si nevinovatia.

Condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, Virgil Luchian sustine ca a fost victima magistratilor suceveni care l-au condamnat pe nedrept in baza unor declaratii si a unui probatoriu inventat. Suceveanul s-a adresat la toate instantele de judecata din Romania si, pentru ca actiunile sale au fost respinse ca nefondate, el s-a adresat instantei internationale.

Condamnat anul trecut in luna mai de magistratii radauteni la cinci ani de inchisoare cu executare, ex-politistul Virgil Luchian, de 43 de ani, a facut uz de toate caile de atac pentru a-si demonstra nevinovatia, dar toate actiunile inaintate de el la Tribunalul Suceava, Curtea de Apel Suceava si Curtea Suprema de Justitie au fost respinse ca nefondate.

A solicitat inclusiv revizuirea dosarului si i-a acuzat si pe martorii din proces de sperjur, dar nici aceste actiuni nu i-au fost admise. Ca o ultima incercare el s-a adresat CEDO, cererea sa urmind sa fie analizata de inspectorii acestei institutii.

Ceea ce invoca el este faptul ca in relatia sa cu fosta lui sotie, care a divortat dupa condamnarea lui, nu a fost vorba niciodata de o agresiune pentru a o determina sa intretina relatii sexuale cu el si nici de perversiuni sexuale. Incarcerat de mai bine de un an si jumatate, Virgil Luchian sustine ca anchetatorii s-au bazat doar pe simple declaratii si pe un probatoriu inventat.

Astfel, dupa cum s-a destainuit reporterilor "Monitorului", intimplarea care l-a adus in spatele gratiilor s-a petrecut in luna noiembrie 2002. "Sotia si fiica plecasera la munca in Radauti. O vreme a venit acasa in fiecare sfirsit de saptamina, dar, la un moment dat, din cauza serviciului, ea a invocat ca nu mai poate veni. Atunci am inceput eu sa le vizitez in fiecare simbata.

Asa s-a intimplat si in ziua fatidica. Luasem mincare si doua sticle de votca cu mine pentru a le duce si lor. Dupa ce fiica a adormit, i-am propus sa facem dragoste, dar nu a fost de acord. I-am zis sa mergem pe toloaca, unde nu ne-ar deranja nimeni. A fost de acord si, dupa ce am facut dragoste, am baut restul de votca si ne-am intors acasa.

Nu a fost vorba nicidecum de o agresiune, sa o fortez sau sa o silesc sa faca acest lucru. M-am intors acasa, iar peste o saptamina urma sa vina si ea. Nu a mai ajuns, dar au ajuns politistii, care m-au arestat", a povestit Virgil Luchian.

A urmat mai apoi procesul, barbatul fiind acuzat de viol si perversiuni sexuale. In plingerea depusa la Politie, sotia invocase faptul ca fusese obligata sa intretina relatii sexuale impotriva vointei sale, dupa care barbatul ar fi supus-o la unele perversiuni sexuale cu un pisalau de usturoi si o sticla de votca, pe care i le-a introdus in vagin.

Martori au fost fiica lor, o prietena de-a acesteia si fiul sau, iar procesul a durat numai trei termene. Barbatul sustine insa ca pe toata durata audierilor si a primelor termene nu a fost asistat de avocat asa cum prevede Codul de Procedura Penala, desi la dosar documentele existente sint semnate de un avocat desemnat din oficiu.

Virgil Luchian sustine ca pisalaul de usturoi cu care se presupune ca a avut loc agresiunea nu a existat in probatoriu intrucit acesta ar fi fost pus pe foc chiar de fiica sa. Fostul politist sustine ca, desi a invocat aceste vicii de procedura, instantele de judecata nu au tinut cont de ele si de aceea s-a adresat CEDO, ca o ultima speranta.

Vizitat in zilele Pasti de sotie si de cei doi copii, barbatul spune ca nu intentioneaza sa se impace cu cea care i-a fost alaturi mai bine de jumatate de viata. "Am fost casatoriti 22 de ani si am avut impreuna doi copii.

Nu stiu cum a fost in stare de asa ceva. Imediat dupa ce am fost inchis, ea a deschis si actiune de divort. M-a facut de ris in tot satul si am ajuns sa-mi petrec acum viata in puscarie. Nu stiu ce motive as avea sa ma mai pot impaca cu ea", a declarat Virgil Luchian.

Chiar daca sotia si-ar retrage declaratiile de atunci, nimic nu il mai poate scoate de dupa gratii, condamnarea sa fiind definitiva si irevocabila. Pina la decizia CEDO, traieste cu speranta ca va iesi inainte de termen pentru buna purtare, adica prin 2006, atunci cind va avea dreptul sa se prezinte in fata Comisiei de liberari conditionate.