In cazul in care sunteti bolnav si trebuie sa va internati in Spitalul TBC din Drobeta Turnu Severin bagajul dumneavostra trebuie sa contina in mod obligatoriu pulovere, caciuli, ciorapi de lana si neaparat un radiator.

Sectia TBC arata ca o cladire dezafectata si nicidecum ca un spatiu sanitar destinat ingrijirii unor bolnavi. De 20 de ani cladirea nu a mai fost renovata iar acum a ajuns o ruina.

Din putinele fonduri primite in acest an, s-a reparat acoperisul, deoarece la ultimul etaj ploua in saloane. Din pacate, peretii distrusi in anii trecuti au ramas in aceeasi stare, iar bolnavii i-au acoperit cu paturi si postere decupate din reviste.

“Am pus o patura pe perete pentru ca nu puteam sta in pat. Dupa prima noapte petrecuta aci am crezut ca mor.” Bolnavul este internat la unul din saloanele aflate la etajul IV al caldirii.

Merge mai departe cu explicatia, si da la o parte patura de pe perete, aratandu-ne ce se afla dedesubt: “Peretele asta e plin de igrasie si mucigai din ala negru. Daca stau aproape de el se simte cum “dogoreste” frigul la fata. Asa ceva e inuman.”

Conducerea Spitalului Judetean a incercat ca in acest an, sa rezolve macar problema caldurii, asigurand un orar de furnizare a agentului termic. Astfel, spitalul primeste caldura la program, in doua ture: intre orele 6-10 si 18-22.

Dar cum instalatia e veche, pana se reface circuitul caldurii, cei de la etajele superioare primesc de fapt doar o ora de caldura pe zi. "Cu caldura cum o vedeti: puneti mana pe calorifer ca va spune tot. Caldura: astia sunt (arata spre radiator) daca nu avem astea, murim" spune un alt pacient, din salonul 8.

Un alt pacient prinde curaj: “Idem peste tot...mancarea tot asa cum stiti: nici sa mori, nici sa traiesti. ce sa mai vorbim… Directorul este obligat de la casa de pensii, de asigurari sa dea bani pentru investitii. Dar el e imun si la ce zicem noi si la ce zic doctorii.

Pacat doctorii de aici sunt extraordinari si nu nu sunt cum am auzit in alte parti, ca ia bani de la bolnavi. Aici au mare grija de noi doctorii. Pacat ca nu au cu ce, ca si ei sufera la fel ca noi”

Conducerea Spitalului Judetean declara ca cele opt ore zilnice de caldura furnizata in sectia TBC sint suficiente in acest moment. Mai mult decit atit, in zilele mai putin friguroase, ar fi putut face si economii.

“Au existat preocupari din partea noastra pentru a imbunatati climatul unde locuiesc bolnavii, in sensul ca a fost remediat integral acoperisul spitalului. Astfel din acest punct de vedere nu mai sint probleme de infiltratii” a declarat Augustin Popa, directorul economic al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin.

Spitalul TBC are un numar de 170 paturi iar in aceasta perioada sunt internati aproape 130 de pacientzi. Medicii se asteapta ca de saptamana viitoare sa se interneze foarte multi bolnavi.

“ Totdeauna, dupa sarbatori, am avut spitalul plin. Cei mai multi vin dupa Sfantul Ion, pentru ca atunci se incheie sarbatorile de iarna. Anul trecut au stat si cate doi in pat” spune dr. Elena Mihartescu, sefa sectiei Pneumofitziologie I.

Silvia Patrut, sefa sectiei Pneumofitziologie II adauga: "cladirea e veche si nu a fost reparata de aproape 20 de ani. Ni s-a spus ca anul viitor o sa primim 10 miliarde de la organizatia mondiala. Pana atunci suplimentam lipsa caldurii cu curent electric "

Acest spital este singurul de profil din zona. Pentru ca tratamentul TBC implica o perioada mai lunga de spitalizare, cadrele sanitare sunt nevoite sa le dea bolnavilor bilete de ”invoire”. Numai in acest mod, bolnavii pot merge acasa, sa-si faca baie si sa-si schimbe lenjeria, pentru ca acest lucru este de-a dreptul imposibil de facut in cadrul spitalului.

Grupul sanitar intrece orice imaginatie. Din WC se vede in afara si, pentru ca geamul nu e opac, cine trece prin curte se poate uita ca la televizor la cei de au "treaba" in WC. Din cauza frigului, igrasia a partuns puternic in peretele baii shi tot pica bucati din tavan.

"Doctorii isi fac datoria. da` daca e mizeria asta... mai rau te imbolnavesti" spune o pacienta. "Sunt internata de o luna jumatate, mi-am adus radiator de acasa ca e foarte frig, mai pun pe el o cana si incalzesc apa ca de… sunt femeie si nu pot sta asa"

Pana acum atat medicii cat si bolnavii s-au ales doar cu promisiuni, desi tratamentul bolilor de plamani presupune crearea de conditii speciale de tratament. Nimeni nu stie insa cand promisiunile vor deveni realitate.