La sase luni de la instalarea Guvernului Nastase, cele mai multe institutii din Maramures aveau la conducere pesedisti sau persoane agreate de partid. N-au scapat de politizare nici macar Politia sau Justitia.

Desi cronologia schimbarilor dictate de PSD poate fi considerata un veritabil manual de schimbat directorii, sefii PSD indeamna azi functionarii publici sa protesteze in cazul in care vor fi demisi!

Imediat dupa instalare, Guvernul Nastase a demarat Operatiunea “Pesedizarea institutiilor publice descentralizate”. In doar sase luni, Guvernul PSD a reusit sa transforme administratia publica intr-o plantatie pe care cei mai multi functionari publici executau comanda partidului.

Din decembrie 2000 pana in iunie 2001, PSD a reusit sa-si castige si in Maramures renumele de Partid-Stat. Folosindu-se de diferite carente legislative, PSD a reusit sa detina si sa exercite toate cele trei functii importante intr-un Stat democratic: legislativa, executiva, judecatoreasca.

Pentru a se asigura ca viitoarele guvernari ale Opozitiei nu-i vor destitui pe cei impusi de ei, Guvernul PSD a schimbat legislatia privind Statul functionarilor publici! Prin doua ordonante (emise la foc automat) si o lege promulgata in 2001, s-a consacrat dreptul la stabilitate in functie (functionarilor publici li se garanteaza ca nu pot fi destituiti, transferati sau pedepsiti decat conform

legii). La acea data, peste jumatate din institutiile descentralizate maramuresene aveau la conducere oameni impusi de PSD…

Metode de destituire

Cei mai multi dintre directori “s-au cerut afara” imediat dupa instalarea Guvernului Nastase. Lista demisiilor a fost deschisa de Mihai Barle, prefectul de atunci. Au urmat Ioan Plaian (inspector sef Inspectoratul Scolar Judetean - ISJ), Florian Roatis (inspector adjunct al ISJ) si Gavril Bulz (directorul Directiei pentru protectia drepturilor Copilului - DPC).

Una dintre metodele de “curatare” a oamenilor vechii Puteri din institutiie judetene a fost destituirea si mai apoi, numirea ex-sefilor in functia de director adjunct. Alt pretext, mai putin folosit, a fost pensionarea (“metoda” aplicata in cazul lui Mihai Cosma, ex-comandatul Corpului Gardienilor Publici si Ioan Igna, ex-directorul Muzeului Judetean).

Unul dintre cele mai interesante cazuri de destituire este cel al lui Vasile Muresan, inspector sef IJP Maramures. Desi Ioan Rus, pe atunci ministru de Interne, invocase “activitatea nesatisfacatoare a institutiei” pentru a schimba sefia politiei, la scurt timp dupa destituire, Muresan a primit un post de... director in cadrul MI. Pai, era sau nu era competent?

Metode de politizare

Una dintre cele mai uzuale metode de schimbare a sefilor din institutiile descentralizate din Maramures a fost gasirea de pretexte pentru numirea unui director interimar (pana la organizarea unui concurs, desigur). Ciudat, in multe dintre cazuri, directorul interimar era si cel care castiga concursul organizat la Bucuresti, in cadrul ministerului in subordinea caruia se afla institutia.

Adica ori sefii PSD “aveau nas la oamenii valorosi”, ori perioada de interimat era folosita ca pretext pentru “acomodarea” in functie a “agreatului de partid”.

Metoda interimatului a fost “probata” mai intai in DPC (unde este numit in functia de conducere preotul Gavril Bulz, unul dintre candidatii respinsi la concursul organizat cu ceva vreme in urma) si extinsa la Agentia de Protectie a Mediului, Directia Silvica, Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie, Directia pentru Cultura etc.

Unul dintre lamentabilele pretexte folosite pentru impunerea membrilor de partid in functiile de conducere a fost schimbarea titulaturii unor institutii. Astfel, Inspectoratul pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural a devenit Directie, Agentia de Protectie a Mediului Baia Mare si-a extins atributiile pe intreg judetul etc.

Aparent, una dintre metodele legale de pesedizare a institutiilor a fost numirea pe baza rezultatelor unui concurs. In acest fel au fost promovati in functii si oameni neinregimentati politic, dar si membri PSD. Cum din prima categorie nu fac parte multi directori, se pare ca inregimentarea politica in partidul trandafirilor a constituit principalul avantaj al candidatilor.

Asa au ajuns in functii de conducere pesedistii Delia Ardelean sau Teodor Ardelean.

Alta metoda de impunere a oamenilor agreati de partid au fost numirile prin ordinul diferitelor “minti luminate” de la Centru.

In acest mod au fost promovati in functii Ana Moldovan (ex-director DPC), Calin Pop (directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures), Anton Breban (comandantul IJP Maramures), toata structura de conducere din cadrul politiei!, o serie de judecatori si procurori, Grigore Man (directorul Muzeului Judetean).

Ciudat insa, astazi PSD isterizeaza functionarii publici, incercand varii modalitati de a se opune schimbarii oamenilor promovati pe criterii politice. Au uitat ca tocmai ei au fost cei care au creat precedentul, iar falsa promovare a principiilor democratice nu mai intereseaza pe nimeni. Oricum, dupa patru ani de anormalitate trandafirie meritam o schimbare.

Cronologia pesedizarii

9 octombrie 2000 - Mihai Barle demisioneaza din functia de prefect.

10 octombrie - Mircea Mecea este numit prefect interimar

13 octombrie - Gavril Ciceo este reales presedinte CNSRL Fratia.

5 decembrie - preotul Gavril Bulz, unul dintre candidatii respinsi la concursul pentru ocuparea functiei de director al DJPDC, este numit director interimar.

21 decembrie - Ioan Oroianu preia functia de director Distrigaz

14 ianuarie 2001 – Liviu Bechis este investit in functia de prefect, iar Ludovica Parvu in cea de subprefect.

24 ianuarie - In urma unui concurs, Teodor Ardelean revine in functia de director al Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”, iar Laura Temian, fostul director, devine director adjunct.

30 ianuarie - Ioan Gherhes, directorul APM este eliberat din functie prin decizia Ministrului Apelor si Protectiei Mediului, Aurel Constantin Ilie. Ileana Trif este numita director interimar.

1 februarie - Dorin Chereches este numit in functia de director interimar al Directiei Silvice Maramures

10 februarie – Alexandru Marina este numit director interimar al Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Maramures

28 februarie - Ioan Marchis este investit in functia de director al Directiei pentru Cultura.

5 martie - Nicolae Marcu este numit director interimar al Directiei de Finante

26 martie - Printr-un ordin al Ministrerului Sanatatii, dr. Andrei Muresan este revocat din functia de director DSV, fiind inlocuit cu Calin Pop

28 martie - Constantin Prie este numit director al Spitalului Judetean, fostul director Ioan Roman devine director adjunct.

3 aprilie - Danut Muresan este investit in functia de director CAS, conform rezultatelor obtinute la concursul pentru ocuparea postului.

1 aprilie - Printr-un ordin semnat de Secretarul de Stat Rovana Plumb, Mihai Moga este eliberat din functia de director OPC, fiind inlocuit de Monica Zolyomi, director interimar pana la organizarea unui concurs.

9 aprilie - se desfasoara concurs pentru ocuparea functiei de director al Casei Judetene de Pensii, la care participa si Gavril Miclea, directorul interimar al institutiei.

9 aprilie - Ministerul Educatiei aproba solicitarea prof. Ioan Plaian de eliberare din functie; o zi mai tarziu Delia Ardelean este numita director interimar al institutiei.

10 aprilie - se desfasoara concursul pentru ocuparea functiei de director al Directiei Judetene de Munca si Solidaritate Sociala Maramures, la care participa si Victor Vaum.

10 aprilie - Adrian Balin (fiul presedintelui Tribunalului Maramures Viorel Balin) devine directorul Directiei Judetene de Consultanta Agricola.

12 aprilie - Stefan Libotean castiga concursul pentru functia de director al Directiei de Finante Maramures.

23 aprilie - Alexandru Bondrea este instalat in functia de director AJOFM, conform rezultatelor concursului din 5 aprilie. Totodata, Aurel Ghiurca este eliberat din functie.

1 mai - In urma unei vizite fulger a ministrului Ioan Rus, Anton Breban este numit sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, functie ocupata pana atunci de Vasile Muresan

9 mai - toti candidatii care au participat la concursul pentru ocuparea functiei de inspector sef APM (Lenuta Trif, Costan Maran si Gheorghe Voinescu) sunt declarati admisi. Ramane la latitudinea autoritatilor judetene sa aleaga un director.

22 mai- Presidintia ii numeste in functia de judecatorii in cadrul Judecatoriei Baia Mare pe Ovidiu Francisc, Ioan Marga, Daniela Radu, Monica Sortan, Ileana Waltner, Viona Francisc- judecator la Somcuta Mare, Codruta Alb, Bogdan Gabor, Oana Nacuta- procurori la Parchetul de pe langa Tribunalul Baia Mare.

26 mai - Alexandru Cosma isi da demisia din toate functiile de partid si depune o adeziune la PDSR, fara insa a renunta la conducerea CJ Maramures.

21 iunie - Dupa o vizita a lui Ioan Rus, toata structura de conducere a IPJ Maramures este schimbata (cu exceptia lui Anton Breban): Florin Maxim, fostul adjunct al sefului IPJ, devine adjunct al sefului Inspectoratului de Politie Baia Mare; Liviu Taut - fost adjunct al sefului IPJ devine sef la Ordine Publica; Viorica Marincas, fost sef al Serviciului de Cercetari Penale devine prim adjunct al

IPJ; Ioan Cupsa - ex-sef Birou Arme, Explozive, Substante toxice devine adjunct IPJ; Sabin Rus - ex- sef Serviciu Ordine Publica devine adjunct IJP; Ioan Donca - fostul sef al Politiei Rutiere este transferat la IJP. Ioan Pop - fostul sef al Pol. Baia Mare este numit sef al Biroului de Arme, Explozive, Substante toxice; Ioan Tataran - ex-adjunct al sefului pol.

Baia Mare este transferat la IPJ; Dina Suciu - ex-sef al Politiei Sighet - este trecut la IPJ. Constantin Neculai - seful pol. Borsa devine seful pol. Viseu de Sus. Mircea Gigel Sabou - ex-sef al Pol. Judiciare devine adjunct al Pol. Baia Mare.

22 iunie - Gavril Bulz, ex-directorul DJPDC isi da demisia, fiind numit consilier al Episcopiei. CJ o numeste in functia de director pe Ana Moldovan.

21 iunie - Grigore Man este numit in functia de director interimar al Muzeului Judetean Maramures. Ex-directorul Ioan Igna indeplineste conditiile de pensionare. Ioan Druta preia functia de conducere a Corpului Gardienilor Publici de la Mihai Cosma, care, de asemenea, se pensioneaza.