E boala saraciei. O boala distructiva, cronica, decompensata fara medicatie. Sunt 19 barbati internati la Sectia de Pneumoftiziologie din satul bihorean Gheghie. O unitate care urmeaza sa fie inchisa, pentru ca nu se justifica mentinerea ei.

Situat intr-un vechi castel de vanatoare, revendicat de fostii proprietari, acest mini-spital nu are nici dotari la standarde europene, nici medic care sa stea zi de zi la patul bolnavului.

Fara familii sau cu familii care ii resping de frica de a nu se contamina, fara acte de identitate, fara venituri sau, daca le au, mizere - ajutoare sociale sau pensii de agricultor, cel mai "bogat" avand doua milioane de lei lunar, bonavii de aici nu au unde sa se duca daca sectia se inchide.

Le e teama ca nici autoritatile publice nu vor mai avea grija de ei, desi li s-a promis ca vor fi transferati in alte unitati similare.

Ar fi trebuit sa existe aici un centru medico-social, bolnavii fiind, in acelasi timp, si cazuri sociale. Dar Consiliul Local din comuna Auseu, de care apartine satul Gheghie a dat vot negativ infiintarii acestuia.

Si asta, cu toate ca majoritatea angajatilor care au grija de acesti defavorizati ai sortii sunt propriii lor consateni, iar, in plus, un centru medico-social ar fi primit fonduri atat de la Ministerul Muncii, cat si de la cel al Sanatatii.

19 femei puse pe drumuri

Pe langa cele 6 asistente care-i vegheaza pe bolnavi, la sectia din Gheghie mai lucreaza 19 femei, spalatorese, lenjerese, infirmiere. Pentru primele, s-a gasit o solutie acceptabila: preluarea lor de catre sectia de Pneumoftiziologie din Alesd, situata la doar cativa kilometri de sat, si care urmeaza sa faca parte integranta din Spitalul Orasenesc. Pentru celelalte, insa...

Mana ridicata la marginea drumului, la ora trei noaptea, pentru a opri vreun sofer ratacit pe drumul national care strabate comuna, bani platiti pentru naveta in fiecare zi, pentru a strabate cei aproape 50 de kilometri care despart satul de municipiul resedinta de judet.

"Nu putem accepta un asemenea compromis. Lucram aici de mai bine de 10 ani si locuim in comuna. Ce viata e aia sa mergi pana la Oradea in fiecare zi? Avem aici familii, gospodarie, nu putem lasa totul in urma. Mai ales ca avem o varsta, majoritatea peste 40 de ani. Mai avem ani buni pana la pensie.

Cine s-a gandit la noi si la bolnavii de aici cand s-a decis desfiintarea acestei sectii?", s-a intrebat una dintre angajate.

Ca o ironie a sortii, tot 19 este si numarul bolnavilor de aici. De cand au auzit ca sectia se desfiinteaza, oamenii nu mai au liniste. "Mai bine ma omor decat sa fiu aruncat in strada. N-am unde sa ma duc: familie nu am, iar casa mi-a ars in urma cu cativa ani", spune unul dintre pacienti.

In plus, lasarea lor pe drumuri ar insemna periclitarea sanatatii publice din Bihor. Ei sunt constienti de acest lucru si doresc, din acest motiv, sa fie izolati in continuare de restul lumii.

Nu raman de izbeliste

Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, impreuna cu Spitalul Orasenesc Alesd, au pus la punct un protocol de reorganizare a unitatilor spitalicesti, astfel incat nimeni sa nu aiba prea mult de suferit. Astfel, daca Ministerul Sanatatii isi va da acordul, asistentele medicale vor trece la Sectia din Alesd, care urmeaza sa fie parte integranta a spitalului orasenesc.

Totodata, bolnavii vor fi mutati o parte acolo, iar ceilalti, care au si afectiuni psihice, vor fi transferati, cu acordul Directiei de Sanatate Publica, la spitalul de profil din orasul Nucet. Pentru personalul auxiliar, insa, nu s-a gasit decat solutia navetei.

"Ii consider direct raspunzatori de aceasta situatie pe consilierii locali din Auseu, care nu si-au dat acordul pentru infiintarea centrului medico-social. Nici nu stiu cum se pot uita in ochii lor cand se intalnesc in sat, cand stiu ca acesti oameni au fost lasati in voia sortii cu contributia lor", a spus directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Emil Foncea.