Bogdan Olteanu s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute in Sibiu, pentru a-si tine prima promisiune pe care a facut-o in momentul in care a candidat petru sefia Camerei Deputatilor. Aceea ca nu va sta inchis in Casa Poporului. A venit sa indrume sibienii catre turism si pentru a se intalni cu colegii de Alianta si cu societatea civila.

Nu a adus nimic nou, insa a aratat cel putin ca cineva este interesat de anumite probleme. In consecinta, seful deputatilor a promis ca nu va lasa usor sa treaca propunerile pentru modificarea Legii 544 a informatiilor publice si a anuntat ca restructurarea Guvernului se va face cu siguranta.

Cat despre parlamentarul care lipseste din Camera Deputatilor, “sa vina Sibiul cu o propunere”.

Reporter: Sunteti la o varsta destul de mica si ocupati o functie inalta in Romania. Practic sunteti al patrulea om in Stat. Ce va propuneti sa faceti in urmatorii ani?

Bogdan Olteanu: In primul rand imi propun sa scap de aceasta intrebare. M-am confruntat cu ea si cand am fost cel mai tanar ministru si acolo am reusit dupa ceva timp sa nu mai fiu intrebat, am reusit sa-mi asum niste proiecte despre care sa pot vorbi. Am sa scap de tinerete, nu este nici o problema.

Imi propun sa inchei acest mandat facandu-mi treaba, dupa ce voi fi si evaluat pentru acest mandat in functie de ce am reusit sa fac aici.

Rep.: Veti fi noul presedinte al PNL, asa cum s-a spus in presa?

B.O.: Nu am sa spun foarte multe despre acel celebru articol care a fost scris de o foarte buna prietena a mea care se va casatori curand, eu ii doresc tot binele din lume, insa ea mi-a facut foarte mult rau. E o chestiune care nu exista, PNL va avea un congres in 2009 si, daca nu ma insel, noi suntem acum in 2006.

Deocamdata trebuie sa arat in ce masura imi voi duce la capat mandatul de presedinte al Camerei Deputatilor si dupa aceea ma voi putea gandi daca pot sa fac si altceva.

Rep.: Sunteti o persoana lacoma, asa cum v-a descris colegul dumneavoastra, Crin Antonescu?

B.O.: Nu sunt o persoana lacoma sau sper sa nu fiu.

Rep.: Veti face parte din comisia de privatizare a CEC?

B.O.: In general, daca iau decizii, le iau doar pentru ca asa consider eu. In ceea ce priveste decizia privitoare la participarea mea in comisia de privatizare CEC o voi lua daca voi fi sau nu voi fi in comisie. Daca voi fi in comisie, voi primi o remuneratie conform legii.

“Alianta va functiona pana in 2008”

Rep.: Sunt necesare doua Camere in legislativul romanesc?

B.O.: Sunt necesare. In orice sistem legislativ legile sunt discutate de doua ori. In tarile foarte mici exista o singura Camera, insa si acolo legile sunt discutate de doua ori. De la sase milioane de locuitori in sus, legile sunt discutate in doua Camere diferite. In toata Europa, in tarile care au mai mult de zece milioane de locuitori, legile sunt discutate in doua Camere.

Pana acum, de cand sunt parlamentar, am constatat ca faptul ca avem doua dezbateri, ajuta sa gasim cele mai bune solutii.

Rep.: Se mai cern greselile...

B.O.: Se mai cern, dar apar si noi idei. Se descopera lucruri care au fost omise de multe ori. Nu sistemul bicameral duce la intarzierea reformelor in Romania. O lege se adopta in Parlamentul Romaniei intr-un timp parcurs intre o luna jumate si doua luni si jumatate, care este un timp absolut rezonabil.

Rep.: Cat va mai functiona Alianta D.A.?

B.O.: Deocamdata pana in 2008, cand vor fi din nou alegeri.

Rep.: Locuiti intr-o casa nationalizata? Intentionati sa o cumparati, dupa noua lege?

B.O.: Parintii mei au locuit intr-o casa nationalizata si s-au mutat de acolo, daca nu ma insel, in urma cu doi ani.

“Nu exista termen pentru ocuparea postului de deputat”

Rep.: Sunteti de acord cu propunerile de schimbare a Legii 544?

B.O.: Atunci cand legea va ajunge in Camera Deputatilor vom face o dezbatere publica pe tema asta. Din punctul meu personal de vedere nu trebuie sa acceptam constrangeri ale accesului la informatii.

Rep.: Ce se intampla cu postul de deputat din circumscriptia Sibiu care a ramas liber de la inceputul mandatului?

B.O.: Nu este moral si nu e normal. Am discutat si ieri cu colegii mei din partid si din Alianta si le-am cerut sa-mi trimita propunerea lor pentru postul de parlamentar la Bucuresti. Au o lista cu sase parlamentari si inca doi supleanti. Sa faca propunerea, sa o trimita la Bucuresti la Camera Deputatilor.

Nu exista termene pemtru ca pana la urma mandatul parlamentarului e dat de popor si nu poate Camera Deputatilor in vreun fel sau altul sa te determine sa-l exerciti. Din punct de vedere constitutional, termene nu putem da, dar judecata este a dumneavoastra. A dumneavoastra ca cetateni ai circumscriptiei in care au candidat.

Rep.: Exista insa o decizie a Consiliului National de Coordonare al Aliantei D.A.?

B.O.: Eu nu stiu sa existe o asemenea decizie a Consiliului National de Coordonare. O sa ma interesez. Din ce cunosc, pozitia a patra de pe liste revine Partidului Democrat.

“Nicolaescu si Flutur si-au facut treaba”

Rep.: Va fi restructurat actualul Guvern?

B.O.: Am stabilit ca pana luni cele doua partide ale Aliantei sa vina cu propuneri privitoare la principiile pe baza carora vom face aceasta restructurare. Principii legate de reducerea administratiei publice, legate de eficienta guvernarii.

De exemplu, s-a discutat pana acum despre faptul ca exista patru autoritati de reglementare in domeniul serviciilor publice, servicii publice comunale, de energie, gaze si comunicatii. Restructurarea prin care facem din patru agentii de cate doua sute de oameni, una de opt sute, inseamna ca nu e restructurare. Inseamna ca ne facem ca restructuram.

Daca vrem restructurare, facem o singura agentie de doar 300 de oameni. Acestea sunt principiile peste care vom discuta luni. La nivelul coalitiei nu s-au purtat inca asemena discutii. In momentul in care se va stabili principiul prin care vom face aceasta restructurare, vom cadea de acord in cadrul coalitiei.

Rep.: Legat de remaniere?

B.O.: Este un instrument pe care primul ministru il are permanent la dispozitie si eu cred ca este un instrument foarte bun. Cred ca ministrii trebuie sa fie tot timpul preocupati ca in momentul in care nu-si mai fac treaba, pot fi remaniati.

Primul ministru ne-a spus ca-si evalueaza ministrii, iar din punctul meu de vedere, Eugen Nicolaescu si Gheorghe Flutur si-au facut treaba si nu vad nici un motiv, pentru care ar trebui schimbati din functii.

Rep.: Credeti in revenirea lui Theodor Stolojan?

B.O.: Domnul Theodor Stolojan trebuie sa-si manifeste aceasta optiune si din cate am inteles, dansul se consulta si cu colegii din organizatii. Fiecare dintre noi poate sa revina in momentul in care are sustinerea organizatiilor.

Rep.: Vor fi anticipate?

B.O.: Nu. Eu nu cred ca vor fi anticipate in Romania in regimul actualei Constitutii.

Rep.: Ce veti face pentru a imbunatati imaginea parlamentarului roman?

B.O.: In primul rand, trebuie sa ne facem cu totii treaba. Nu cred ca imbunatatirea imaginii Parlamentului trebuie sa fie un scop in sine, ea va fi un efect al unui Parlament mai activ.

Cand o sa fim mai prezenti si mai activi la ce o sa facem in Parlament, cand o sa ne prezentam mai bine munca, cand o sa reusim sa ne integram in ceea ce am promis la alegeri, atunci imaginea Parlamentului va fi mai buna ca o consecinta, nu ca un scop in sine.