Romeo Couti, directorul TVR Cluj, s-a nascut in 15 iulie 1962, in municipiul Baia Mare, judetul Maramures. Dupa terminarea Liceului "Emil Racovita” din Cluj in anul 1981, Couti a urmat Facultatea de Electrotehnica, sectia Automatizari si Calculatoare.

Cu un curs de specializare Circom in Bucuresti si unul organizat de Fundatia Thomson in Timisoara, Couti a lucrat la Intreprinderea de Relee Medias si la Fabrica de Masini de Rectificat din Cluj, urmand ca in anul 1990 sa inceapa o activitate careia acum i se dedica trup si suflet, si anume munca in domeniul audiovizualului la TVR Cluj.

Romeo si-a gasit-o pe “Julieta”, s-a insurat si cei doi au impreuna un baietel de opt ani pe nume Vladimir. Directorul TVR Cluj se poate mandri ca a facut parte din colectivul redactional al reporterilor care au transmis pentru postul CNN, fiind organizator al unei emisiuni mondiale intitulate World Report.

Mai mult, incepand cu anul 1993, Couti este membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, in 1997 fiind ales presedintele Sindicatului Liber din TVR Cluj. In 1998 a sustinut infiintarea Fundatiei de Jurnalism Independent Cluj, urmand ca in anul urmator sa devina director executiv al Centrului de Formare in Jurnalism si Audiovizual Cluj.

Ultima realizare pe plan profesional a directorului TVR Cluj se leaga de obtinerea acreditarii de a transmite din zone de conflict, emisa de Ministerul Apararii Nationale la finele cursului organizat de curand la Bucuresti si Predeal.

Reporter: Orice inceput e greu. Care a fost cel mai dificil lucru pe care a trebuit sa-l schimbati odata cu numirea in functia de director al TVR Cluj?

Romeo Couti: Nu au fost prea multe lucruri de schimbat in ceea ce priveste mentalitatea angajatilor sau modalitatea lor de lucru. In 2003, cand am castigat concursul pentru postul de director al TVR Cluj a fost insa nevoie sa gasesc cea mai eficienta metoda de munca atata timp cat telespectatorii sunt suprasaturati de informatiile posturilor de televiziune din Capitala.

A trebuit sa muncim in echipa pentru a face fata ideilor preconcepute ale unor realizatori de emisiuni din Bucuresti, care considerau spargerea unei tevi dintr-un bloc din Capitala o stire mult mai importanta decat un eveniment major care s-ar fi putut desfasura in acelasi moment in provincie si care ar fi reprezentant un punct de interes cel putin regional, daca nu chiar national.

In TVR au existat intotdeauna mentalitati flexibil si important este sa existe un lider care sa indrume, sa stabileasca strategii si puncte finale. Consider ca TVR Cluj se poate lauda cu oameni bine pregatiti profesional. Tocmai de aceea baza manageriala aplicata este delegarea competentelor si mai ales, munca in echipa.

Strategii teritoriale

Rep.: Cum arata TVR Cluj, acum cand TVR implineste 50 de ani de existenta?

R.C.: Cred ca TVR Cluj se afla in acest moment pe o rampa de lansare. La nivelul TVR, s-au elaborat o serie de strategii menite sa sprijine posturile teritoriale. Mai mult, exista proiecte indraznete menite sa propulseze posturile regionale acolo unde le este de fapt locul.

Am inceput sa lucrez in TVR la un an dupa relansarea postului si pot sa va spun ca se simtea lipsa acuta a tehnologiei necesare intr-un post de televiziune, insa neajunsurile s-au compensate prin motivatia si pasiunea celor care alcatuiau echipa TVR Cluj.

Timp de 15 ani, TVR Cluj si-a desfasurat activitatea in conditii nu tocmai excelente pentru o statie regionala, asa ca planul nostru de viitor este mutarea intr-un nou sediu. Astfel, alaturi de Consiliu Local si Primaria Cluj Napoca am reusit sa negociem un schimb de cladiri, TVR obtinand un spatiu extrem de propice pentru un post de televiziune care se afla in cartierul Manastur.

Pentru a mentine standardul calitatii celor difuzate pe post, sper ca anul viitor sa taiem panglica noului sediu TVR Cluj si sa putem continua competitia cu posturile private de televiziune.

Rep.: Cum arata in viziunea dumneavoastra politica clujeana?

R.C.: Cred ca cel mai bine ar fi sa intrebati electoratul. Chiar daca aparent domneste o stare de apatie in randul lui, o data la patru ani electoratul isi face simtita prezenta, facand mici surprize politicienilor. De altfel, consider ca politicieni trebuie sa fie atenti si sa raspunda nevoilor electoratului punand pret pe principiile democratice, indiferent daca sunt in opozitie sau la putere.

Oricum, politica clujeana pare mai linistita, mai ardeleneasca, daca pot sa spun asa.

La lupta cea mare

Rep.: Care este conditia omului de presa din Romania?

R.C.: Omul de presa ar trebui sa se mobilizeze, sa lupte pentru drepturile lui, si sa isi protejeze statutul de formator de opinie pe care il are. Cred ca un jurnalist sarac pune in pericol presa libera. Nu poti sa fi un jurnalist echidistant si profesionist, atata timp cat, in momentul de fata nu se poate trai dintr-un salar de reporter.

Mai mult, consider ca principiul compensatiilor banesti oferite judecatorilor sau procurorilor in schimbul prestarii unei munci de calitate ar trebui sa se aplice si in mass-media. Atata timp cat singura diferenta dintre Capitala si Cluj este stilul agresiv de a trata materiale care ajung consumatorilor media, mi se pare corect ca si pe partea materiala sa se resimta rasplata.

Recunosc ca sunt adeptul unei prese agresive combinata cu modelul anglo-saxon insa as vrea sa simt mai multa solidaritate in randul presei clujene. In ceea ce priveste culoarea politica a presei clujene, nu exista asa ceva, intr-un ziar azi se critica primarul, maine este laudat.

Rep.: Caracterizati TVR in trei cuvinte.

R.C.: Profesionalism, echilibru si evident logo-ul postului, “TVR Cluj pentru Transilvania”.

Rep.: Care este cea mai mare realizare profesionala de pana acum si care considerati a fi cel mai mare esec tot pe acelasi plan?

R.C.: Cea mai mare realizare profesionala de pana acum nu cred ca s-a materializat. Astept sa tai panglica noului sediu TVR Cluj si atunci ma voi considera implinit profesional.

Rep.: Care sunt hobby-urile dumneavoastra?

R.C.: Imi place foarte mult sa gatesc si sa ma plimb pe trasee montane. Mai mult, pe partea profesionala ma simt foarte aproape de jurnalismul din zone de conflict, motiv pentru care am insotit militari in misiuni din Bosnia si Kosovo.

TVR Cluj a luat fiinta ca primul studio teritorial al Televiziunii Romane. Echipa care a transmis de aici, inca din 23 decembrie 1989, a realizat corespondente pentru studiourile centrale, din 27 decembrie 1989, reusind sa emita primele programe proprii din 3 ianuarie 1990.

Istoria anterevolutionara a TVR Cluj incepe in 1972, cand, la Studioul Teritorial de Radio Cluj, este repartizat un car de transmisii de televiziune, moment in care ia fiinta Studioul Teritorial Cluj al Radioteleviziunii Romane. La 14 aprilie 1985, din ordinul direct al cuplului prezidential, Studioul de Radioteleviziune din Cluj este inchis fara nici o explicatie.

In zilele Revolutiei, fostii angajati ai RTV Cluj au refacut echipa si au reinfiintat Studioul din Cluj al radioteleviziunii Romane. TVR Cluj emite zilnic intre orele 17.00-19.00, pe tot cuprinsul Transilvaniei, peste TVR2.

TVR Cluj, alaturi de TVR Craiova, Iasi si Timisoara, formeaza studiourile TVR teritoriale