Mai mult de 12 hectare de teren, aflat in proprietatea Primariei municipiului Petrosani (judetul Hunedoara), situat in zona unde a functionat Mina Dalja, asteapta investitori. Suprafata de pa-mant a fost ecologizata ca "la carte", iar pe locul unde a functionat exploatarea creste acum iarba verde.

Activitatea extractiva la EM Dalja a fost inchisa in anul 1999, iar subunitatea miniera a intrat in conservare in 2004. Anul trecut au inceput si lucrarile de inchidere si ecologizare a zonei.

Conform datelor oficiale, pentru partea de subteran s-au alocat si cheltuit, in vederea inchiderii galeriilor, 11 miliarde lei vechi, in timp ce pentru suprafata suma alocata initial a fost de 82 de miliarde lei, dar licitatia organizata in acest sens a fost castigata de SC "IMI" SA Baia Mare pentru 56 de miliarde lei.

In locul subunitatii miniere a fost plantata iarba si doar doua cladiri mai stau marturie ca acolo a fost candva o exploatare de carbune.

Managerul de proiect, Liviu Timofe, a declarat ca in maximum o luna si jumatate lucrarile vor fi complet finalizate si va avea loc receptia acestora. "S-a lucrat pe trei zone, inclusiv in locul unde au fost haldele, pe care am sadit puieti in aceasta primavara. Mai avem de lucru doar la constructiile hidrotehnice, canale, iar intr-o luna, o luna si jumatate lucrarea va fi finalizata.

In acest an, fondurile pentru proiectul de ecologizare au fost suplimentate cu inca 10 miliarde lei, pentru amenajarea drumului Dalja Mare Ð Dalja Mica, distrus de utilajele grele, pe 2,4 kilometri", a spus Timofte.

Potrivit sursei citate, din acest motiv, va fi facuta doar o receptie partiala a lucrarilor de ecologizare. "Fara acest drum, puteam vorbi despre receptie finala, asa este doar una partiala", a adaugat managerul de proiect.

Terenul apartine acum Primariei Petrosani, care se gandeste deja sa il concesioneze catre potentialii investitori. In acea zona se intentiona amenajarea unui parc industrial, insa proiectul a cazut, in favoarea altei locatii.

Desi numarul celor care mai doresc sa deschida o afacere in Petrosani este mai mic decat in anii precedenti, edilii locali sunt totusi optimisti. "Terenul este al nostru si asteptam investitorii pentru a le concesiona cele 12 hectare. Intr-un timp am avut multe cereri de la persoane care solicitau terenuri pentru investitii", a declarat primarul orasului, Carol Schreter.