ZIUA de Cluj: Cand ati plecat in Statele Unite?

Aura Urziceanu: Acum 30 de ani, am acceptat o oferta de contract in America de Nord. Am mers la televiziune, am avut succes si am fost descoperita de marele muzician al tuturor vremurilor, Duke Ellington. Mi-a oferit un contract pe viata cu el si cu orchestra lui. Cantand cu el, m-am lansat pe piata internationala, asa cum am insistat, ca artist roman. A fost un lucru extraordinar.

Z.C.: Cum ati colaborat?

A.U.: Duke m-a descoperit, m-a lansat, l-am impresionat foarte tare. In 1971, cand am inceput sa lucrez cu el, l-am intrebat care sunt cantaretele sale preferate. In afara de Ella Fitzgerald si Sarah Vaughan, m-a mentionat si pe mine. M-a alaturat celor mai mari cantarete de jazz din lume.

El a considerat ca nici cel mai modern si mai grozav orchestrator nu ar putea sa scrie improvizatii de jazz mai bine decat mine si acesta este un alt super-compliment. Pentru mine, ca om si artist departe de tara, a contat increderea pe care Duke a avut-o in mine,

Z.C.: Ce genuri de muzica cantati pe scenele internationale?

A.U.: Cant jazz, muzica americana, clasica. Cant in zece limbi si prezint folclorul nostru romanesc pe jazz. Am cantat in concertele mele inclusiv muzica noastra populara, cu toate ca nu sunt cantareata de folclor, dar, prin prelucrari, il prezint spectatorilor. Intotdeauna incep cu Rapsodia romana de George Enescu. Este, oarecum, semnatura mea.

Z.C.: Ce anume v-a facut sa iubiti muzica atat de mult?

A.U.: Vin dintr-o familie de muzicieni, am mostenit bunicii si parintii si am ramas indragostita de muzica. Cred ca trebuie sa canti genul tau, asa cum simti. Sigur ca am fost binecuvantata sa lucrez cu minunatii muzicieni de la noi si ma consider binecuvantata pentru ca m-am nascut romanca. O agentie de impresariat din New York mi-a impus sa aiba exclusivitate in intreaga lume.

Singura mea conditie a fost ca asupra Romaniei sa existe nici o jurisdictie. Ma pot intoarce cu mult drag la mine acasa, ma revad cu romanii mei, publicul cel mai minunat din lume si, in felul acesta, pot sa cant.

Z.C.: Cum va simtiti la Cluj?

A.U.: Consider ca m-am nascut peste tot. Iubesc si apreciez foarte mult ardelenii si banatenii pentru ca au caracter. La ardeleni, cuvantul e cuvant, iar onoarea e tot ce are omul mai bun.