In cursul saptamanii trecute, revista „Capital” si Institutul de cercetare a pietei, Gfk Romania au publicat topul celor mai bune 50 de companii la care merita sa te angajezi. Daca in tarile occidentale astfel de topuri apar de zeci de ani cu regularitate, topul revistei „Capital” este primul din Romania.

Studiul a fost efectuat in urma intervievarii unui numar de aproximativ 2.000 de angajati pe pozitii medii de conducere si a cuprins 41 de criterii de evaluare grupate in patru categorii. Astfel, s-au monitorizat conditiile de munca, calitatea colaborarii in companie, pachetul salarial si avantajele salariale, precum si conditiile de recreere si de dezvoltare profesionala.

Initial au fost selectate 260 de companii, de alfel si cele mai importante din Romania din punctul de vedere al cifrei de afaceri si al numarului de angajati. Din pacate, jumatate din firmele contactate de catre redactorii revistei “Capital” au refuzat sa participe la studiu, invocand ca nu sunt pregatite pentru o asemenea evaluare sau ca se afla in reorganizarea firmei.

Fara Coca Cola

Pe parcursul a sase luni, cat a durat proiectul, redactorii revistei “Capital” au intervievat un numar aproximativ de 2.000 de angajati. Pentru ca proiectul sa se bucure de corectitudine, directorii firmelor care au fost incluse in realizarea topului au aflat pe ce loc se situeaza compania pe care o reprezinta doar la finalizarea clasamentului.

Astfel, “la general”, pe primele locuri figureaza Energi-co Holding, ce activeaza pe piata constructiilor si pe piata instalatiilor, Total Soft, furnizor de software si servicii IT, Romcar, importator general al autovehiculelor Ford, lantul de restaurante “La mama”, Dumagas Transport si compania de consultanta si audit KPMG Romania.

Mai departe, top zece se continua cu Atlassib, pe locul opt se situeaza Dedeman, una dintre cele mai importante retele de distributie a materialelor de constructie, apoi agentia de publicitate Ogilvy Group Romania si compania de industrie usoara Martelii Europe. La categoria cele mai bune salarii oferite, potrivit sondajului, pe primele locuri se situeaza Oriflame, Pfizer si Wringley Romania.

Firmele care isi respecta cel mai mult angajatii sunt Policolor, TNT Romania si Marriot, iar cele mai sigure posturi sunt in cadrul companiilor Kentuky Fried Chichen, Total Soft si Dedeman. In ceea ce priveste calitatea colaborarii in cadrul companiei, Dedeman, Leo Burnett si Kentuky Fried Chicken sunt primele clasate.

Surprinde lipsa din topuri a unor firme de renume precum Coca-Cola sau Connex Vodafone.

Ghidul angajatilor

Cu toate ca studiul revistei “Capital” a starnit reactii virulente cu privire la modalitatea realizarii topului, concluziile care se pot trage in urma studiului sunt destul de interesante. Astfel, angajatii prefera mai mult sa fie respectati la locul de munca, chiar si in detrimentul unei recompense financiare substantiale.

Mai mult, birourile ultramoderne sau masinile scumpe puse la dispozitia angajatilor nu “iau ochii” angajatului.

In ceea ce priveste clujenii, angajatii McDonand’s beneficiaza de o camera de recreere, doamnele sau domnisoarele care aleg sa fie reprezentante si distribuitoare ale companiei de cosmetice Oriflame au parte de vizite gratuite la saloanele de infrumusetare, iar angajatii farmaciei Sensiblu au parte de petreceri cu premii pentru copii cu prilejul zilei Internationale a Copilului si beneficiaza de reduceri pentru produsele cumparate din farmacia in care lucreaza.

Mai departe, clujenii angajati la Atlassib, companie care asigura transportul national si international de persoane, beneficiaza de plata scolii de soferi in cazul in care nu au permis de conducere, iar Rompetrol asigura plata serviciilor medicale. Mai departe, clujenii angajati in cadrul companiei UPC se bucura de darnicie din partea angajatorului.

Pe langa birourile dotate cu aer conditionat, cei care isi serbeaza ziua de nastere primesc sampanie si aperitive din partea firmei, iar angajatul lunii are parte de o cina gratuita, tot prin bunavointa UPC.