Seful statului a admis, ieri, la Cluj, la insistentele ZIUA de Cluj, ca in mod cert a fost ceva , in timp ce premierul a negat vehement ca i-ar fi scris un bilet lui Traian Basescu in care sa-i ceara o interventie la Parchet in dosarul Patriciu.

Elena Udrea a dezvaluit joi seara, la Antena 3, ca premierul i-ar fi scris in urma cu un an si ceva presedintelui un bilet roz sau galben, fiind semnat de primul ministru.

V-a trimis premierul Tariceanu in urma cu un an si ceva un bilet in care va cerea sa interveniti la Parchet in dosarul Patriciu?

Eu primesc foarte multe solicitari, mai mult sau mai putin legale. Celor legale le dau curs, pe cele care nu au un fundament legal le clasez, mai mult sau mai putin nervos la momentul clasarii.

Dar, iertati-ma ca insist, in acest caz ati primit un bilet?

Stiu in mod cert ca a fost ceva, dar eu am fost briefat cu privire la aceasta poveste azi-dimineata, inainte sa plec spre Cluj. Stiu cert ca exista ceva, dar, daca ma intrebati in ce loc din arhiva Cotroceniului este, mi-a greu sa va spun.

E o chestiune importanta. Daca lucrurile stau asa cum au fost ele prezentate, sunt extrem de grave si ma indoiesc ca memoria dumneavoastra nu a retinut acest lucru.

Deci, nu am spus ca nu am primit. Dar nu sunt pregatit sa dau detalii pentru ca am si cerut sa fie cautat documentul in arhiva sa vad exact ce... Stiu ca mi-a produs o oarecare suparare sau enervare, spuneti-i cum vreti, dar... Cert, este ceva. Este un... Il veti da publicitatii daca il veti gasi?

Nu stiu daca e atat de important. Poate... Intrebati-l pe domnul Tariceanu daca mi-a trimis ceva, ca el va fi mult mai exact. Nu ii scrii in fiecare zi presedintelui.

Domnul Tariceanu a spus deja ca e o facatura

Bun, deci daca dansul sustine ca e o facatura... Stiu eu... Am mai fost in situatia sa recunosc mai tarziu ca s-a dat un telefon si vreau sa evit sa repet situatia de anul trecut.

Replici ale cutremurului

Ministrul delegat Cristian David (PNL): Elena Udrea incearca sa acopere lipsa de temeinicie a contractelor incheiate de RA-APPS cu cabinetul sau individual de avocatura, perturband si parazitand subiectul politic al momentului cu un subiect fabricat, care tine de un bilet care se pare ca in imaginatia doamnei Udrea premierul Tariceanu l-ar fi trimis presedintelui Basescu.

Acuzele aduse premierului Tariceanu nu reprezinta un subiect real, ci unul care nu face decat sa incerce sa acopere ceea ce urmeaza saptamana viitoare sa fie facut public, respectiv modalitatea in care RA-APPS a incheiat si executat contractele de asistenta juridica cu diferite cabinete individuale de avocatura, printre care si cabinetul Elenei Udrea, a precizat David.

Simptomele unui stat de tip mafiot

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la Bran, ca presupusa scrisoare trimisa de premierul Tariceanu presedintelui Basescu in legatura cu Patriciu se inscrie in simptomele unui stat de tip mafiot. Geoana a mai apreciat ca discutiile in legatura cu aceasta presupusa scrisoare reprezinta un amestec de comedie de tip Caragiale ca in «O scrisoare pierduta».

Liderul PSD a sustinut ca acest lucru arata ca, in timp ce tara se confrunta cu probleme de natura sociala, cei care sunt la putere se bat pe ciolan. Scrisoarea despre care a vorbit Elena Udrea este inca o dovada a modului penibil in care si Traian Basescu, si Calin Popescu Tariceanu, si PD, si PNL inteleg sa faca politica, a mai spus Mircea Geoana.

Inca un scandal: dosarul lui Tariceanu

Se pare ca i-au facut lui Tariceanu dosar i-a spus ieri Cristian Diaconescu lui Mircea Geoana, intr-o discutie care a fost surprinsa de camerele de luat vederi la o conferinta de presa a PSD. Discutia a avut loc chiar inainte de inceperea conferintei, iar cei doi si-au dat seama ca sunt inregistrati. Parchetul General a infirmat, insa, existenta unui dosar pe numele premierului.

Contactat telefonic de Realitatea TV, social-democratul Cristian Diaconescu sustine ca se referea la dosarul Rompetrol, si nu la un nou dosar. In dosarul Rompetrol, premierul are calitatea de martor.

Tariceanu despre bilet: O diversiune

Premierul si-a rapit ieri din timpul acordat Congresului PNL, pentru a raspunde acuzatiilor lansate joi de Elena Udrea si reconfirmate cu jumatate de gura de presedintele Traian Basescu, la Cluj. Tariceanu catalogheaza acest scandal drept o facatura cu rol diversionist.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Traian Basescu, care a confirmat ieri, la Cluj, faptul ca a existat un document trimis de catre Calin Popescu Tariceanu la Administratia Prezidentiala, premierul a raspuns: Incepe sa-mi devina mai clar care este scopul acestei diversiuni facute de doamna blonda, numita Udrea.

Ca si acum doi ani, cand s-a vorbit de telefonul dat pentru o interventie la Parchet, s-a dovedit ca nu a fost nimic. Nu e punctul meu de vedere acesta, ci al CSM, care a analizat cazul si a constatat ca premierul are dreptul sa se informeze. Acum se incearca o diversiune de acelasi fel si pot sa va spun ca nu i-as solicita si nu i-am solicitat presedintelui sa intervina la Parchet pentru nimeni.

Udrea are o seama de probleme

Tariceanu a aratat ca, potrivit ziarelor de ieri, Elena Udrea are o seama de probleme cu regia de protocol si cu banii publici pe care i-a primit si pentru care nu poate sa dea justificari. Premierul a declarat, de asemenea, ca acuzele care i se aduc sunt menite sa arunce o fumigena si sa abata atentia de la evenimentul politic major al zilei de vineri, respectiv Congresul PNL.

In mod normal, se arhiveaza tot

Secretarul executiv al PD, Elena Udrea, declarase joi seara, la Antena 3, ca, in perioada in care era sef al Cancelariei prezidentiale, premierul Tariceanu i-ar fi scris presedintelui Basescu, cerandu-i sa intervina la Parchet pentru Dinu Patriciu.

Udrea a spus ca si-a amintit ca in perioada in care ea era consilier la Cotroceni, sef al Cancelariei prezidentiale, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii cerea sa intervina la Parchetul General pentru Dinu Patriciu si chiar cerea date din proces.

Elena Udrea a relatat ca i-a dus presedintelui scrisoarea, iar acesta, cand a vazut despre ce este vorba, l-a aruncat si a zis: Asa inteleg mafiotii sa conduca tara si Guvernul. Ea a spus ca nu stie daca mai exista biletul, dar a precizat ca, in mod normal, se arhiveaza tot.

Traiane, cand ai timp...

Fostul consilier la Cotroceni a mai spus ca respectiva scrisoare nu era o adresa oficiala, ci o rugaminte de a interveni. Conform Elenei Udrea, scrisoarea incepea cu formula Traiane, cand ai timp... si continua pe ideea sa intervii la Parchetul General pentru problema domnului Patriciu.

Reamintim ca tot Elena Udrea este cea care a dezvaluit, tot intr-o emisiune televizata, ca premierul Tariceanu i-a telefonat procurorului general al Romaniei in privinta anchetei care il viza pe omul de afaceri Dinu Patriciu si ca a avut o intalnire, la Guvern, cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, si cu Patriciu.

Imediat dupa discutia cu Tariceanu, procurorul general de la acea vreme, Ilie Botos, i-a telefonat sefului statului relatandu-i convorbirea. (D.P.)