Mandatul aleșilor locali ar urma să crească de la patru la cinci ani, dacă un proiect de lege depus de UDMR va fi adoptat de parlament.

AlegeriFoto: roibu / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit actului normativ inițiat de UDMR, mandate de 5 ani ar urma să aibă primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni, respectiv președinții și vicepreședinții consiliilor județene.

„Propunerea de modificare legislativă depusă azi în Parlament de UDMR, prin care se modifică durata mandatului aleșilor locali de la 4 la 5 ani, servește la dezvoltarea localităților, dar și la stabilitatea politică. În calitate de ministru al Dezvoltării am văzut timpul necesar pentru a planifica pe termen mediu și lung proiecte de dezvoltare, pentru a identifica sursele de finanțare externe sau guvernamentale și pentru a finaliza aceste proiecte. Cu această modificare legislativă încurajăm planificarea pe termen mediu și lung și încurajăm și dezvoltarea localităților. Este nevoie de stabilitate politică în România și trebuie creat cadrul legal care încurajează nu doar viziunea pe termen scurt”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

El a arătat că finanțările europene sunt făcute pe perioade de 7 ani, iar noua propunere a UDMR ar corela acest ciclu mai lung, de 7 ani, cu mandatele aleșilor locali.

Senatorul UDMR a precizat că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cum sunt Franța, Germania sau Austria, aleșii locali au un mandat de 5, sau chiar de 7-8 ani.

Propunerea UDMR vizează mandatele aleșilor locali după alegerile din acest an și nu ar prelungi mandatele aleșilor în funcție. Propunerea va fi dezbătută de cele două Camere ale Parlamentului și poate intra în vigoare după un vot favorabil.