Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decis să suspende plata subvenţiei către Partidul Mişcarea Populară, fondat de Traian Băsescu, în urma litigiului privind conducerea formaţiunii între fostul preşedinte Cristian Diaconescu şi noua conducere aleasă la congresul din septembrie 2022 și reprezentată de Eugen Tomac, a declarat pentru News.ro șeful AEP, Toni Greblă. Amintim că Eugen Tomac a fost ales președinte al PMP la un congres contestat de fostul președinte al partidului Cristian Diaconescu, care a contestat decizia în instanță.

Eugen Tomac Foto: Inquam Photos - Ilona Andrei
  • „În PMP există neînţelegeri cu privire la conducerea legitimă a partidului. Există două persoane care se consideră preşedinţi.
  • În ceea ce priveşte documentele oficiale, la Registrul partidelor politice este înregistrată o anumită persoană ca reprezentând partidul, iar în urma unui congres care este contestat, o altă persoană se consideră îndreptăţită să reprezinte partidul.
  • Noi avem obligaţia să plătim această subvenţie partidului, PMP, iar partidul trebuie să fie reprezentat de persoana care conduce partidul”, a explicat preşedintele AEP decizia de a opri plata subvenţiei către Partidul Mişcarea Populară.
  • Întrucât există acest litigiu şi el este în instanţă, am considerat să îi notificăm anunţându-i şi pe unii şi pe alţii că suspendăm plata subvenţiei până la soluţionarea acestui litigiu, fie pe cale amiabilă, fie prin instanţă”, a declarat pentru News.ro președintele AEP, Toni Greblă.

El a spus că AEP va plăti sumele oprite atunci când litigiul de la vârful partidului va fi tranșat în instanță.

Reacția lui Eugen Tomac

Președintele PMP, Eugen Tomac, a reacționat pe Facebook, spunând că decizia AEP este „nedreaptă, nelegală și absolut fără nicio logică”.

  • „Partidul are conducere legitimă și a comunicat excelent timp de un an și jumătate cu AEP. Nu avem nicio explicație rațională de ce a fost luată o asemenea decizie împotriva unui partid cu reprezentare europeană.
  • După PSD și PNL, Partidul Mișcarea Populară are cei mai mulți aleși locali în administrația din România.
  • Vom utiliza toate mijloacele legale pentru a corecta această decizie absolut revoltătoare”, a scris Tomac.

Europarlamentarul Eugen Tomac a fost ales președinte al PMP la congresul partidului din februarie 2022. Cristian Diaconescu a contestat însă în instanţă organizarea acestui congres, susținând că nu a fost conformă statutului formaţiunii.

Cristian Diaconescu a condus PMP până în 19 februarie 2022, când a fost înlăturat în congresului. Ulterior, el a fost exclus din PMP de către noua conducere a formațiunii.