Sunt salariile bugetarilor nesimțite? Mădălina Turza, consilier de stat în cancelaria premierului Nicolae Ciucă, susține că nu, cel puțin nu cele ale marii mase a bugetarilor. Problema ar fi alta: „căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști”.

Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

„Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale.

Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști”, scrie Turza pe Facebook.

Potrivit acesteia, sistemul de stat este parazitat de „oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris”, care plimbă hârtii inutil și rup ușile instituțiilor la ora 16.00.

Turza spune însă că potrivit legii, așa cum a fost ea „ticluită”, mai degrabă „te sinucizi decât să poți concedia” o astfel de persoană.

„Reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai pârghii efective de recompensă și sancțiune. Unde e ipocrizia?

Acolo unde mulți dintre cei care țipă cel mai tare, mâine ar intra și ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale. Am văzut și trăit asta pe pielea mea. Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educație pe fast forward și eventual online, care cred că “li se cuvine”, le știu pe toate, mai puțin limba română adevărată, nu cea de tick-tock, pândesc cu jind funcții publice sau se agață de “mama/tata” să le găsească sau să-i păstreze pe un post călduț și pe viață”, a scris consilierul de stat pe Facebook.

„Tot ceea ce vedem și trăim acum este rezultatul degringoladei de valori și educație a socieții noastre.Nu vom avea o altă clasă politică până ce noi ca societate nu vom evolua. Până ce parcările cu plată nu vor mai fi goale, în timp ce se înghesuie la liber pe trotuare mașini, până ce nu ne vom dezbăra de “merge și așa”, până nu vom învăța să respectăm școala în sine, nu cartoanele galbene obținute la final de ciclu, până nu vom învăța etica muncii. Până nu vom învăța lecția seriozității și a respectului la nivel individual, până nu vom renunța la nenorocitele de “combinații”, așa vom merge în continuare. Încă o generație”, mai spune Turza.

Postarea Mădălinei Turza vine în contextul discuțiilor despre reducerea cheltuielilor în sitemul bugetar.