World Wide Fund for Nature a anunțat vineri că o specie, viza, a fost declarată acum a dispărută din Dunăre, iar celelalte sunt pe cale de dispariție, după ce Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a actualizat lista roșie privind speciile amenințate cu extincția.

Sturion (poza generica)Foto: YouTube

WWF solicită în unanimitate statelor din aria de distribuție a sturionilor și țărilor consumatoare să nu mai închidă ochii cu privire la dispariția sturionului și să implementeze soluțiile despre care știu că pot ajuta la salvarea acestor specii emblematice.

„Faptul că viza este recunoscută oficial ca dispărută din Dunăre iar cega a ajuns în rândul speciilor amenințate, este îngrijorător. Iar nisetrul, din informațiile pe care le avem, are toate șansele să urmeze calea vizei! Toate acestea arată necesitatea realizării unui plan de acțiune național în România, negociat cu toți deținătorii de interese cheie și care să abordeze în mod integrat toate amenințările”, subliniază Cristina Munteanu, liderul inițiativei pentru sturioni de la WWF România.

“Pierderea vizei din Dunăre demonstrează urgența implementării Planului de acțiune paneuropean pentru sturioni, inclusiv măsuri de asigurare a migrației în amonte și în aval. Nu există scuze pentru lipsa actuală de acțiune și niciun alt vinovat: dacă guvernele din Europa și instituțiile UE nu acționează acum pentru a restabili conectivitatea râurilor și pentru a proteja și restabili habitatele de sturioni din râurile cheie, dispariția altor specii de sturioni va fi răspunderea lor.”, a spus Striebel-Greiter, WWF Lead, Global Sturgeon Initiative.