Aproximativ 190.000 de candidați înscriși care candidează pentru funcții de administrație locală, inclusiv primari și consilieri. Polonezii urmează să voteze la alegerile locale în primul test pentru guvernul de coaliție al premierului Donald Tusk, la aproape patru luni de la preluarea puterii.

Donald TuskFoto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Alegătorii vor alege duminică primarii, precum și membri ai consiliilor municipale și ai adunărilor provinciale, aproape 190.000 de candidați fiind înregistrați de administrație locală în națiunea central-europeană de 38 de milioane de locuitori.

Numirea lui Tusk în funcția de prim-ministru în decembrie a marcat un punct de cotitură pentru cea mai mare țară din estul Uniunii Europene, trăgând o linie după cei opt ani de guvernare naționalistă care a pus Varșovia în dezacord cu aliații occidentali și punând națiunea de 38 de milioane de oameni într-o poziție pro-europeană.

Coaliția pe care o conduce Tusk a câștigat majoritatea la alegerile parlamentare din octombrie, în baza promisiunilor de a anula reformele judiciare implementate de ultimul guvern, despre care criticii au spus că a subminat independența instanțelor și a sporit drepturile femeilor și minorităților.

„Visul nostru – cândva un vis frumos, iar astăzi o realitate din ce în ce mai bună – se poate sfârși peste noapte”, a spus el vineri la un miting în Varșovia. „Dacă cineva crede că libertatea, drepturile omului, drepturile femeilor, democrația, economia liberă, autoguvernarea – că toate acestea sunt permanente, am putea pierde totul din nou.”

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru iunie, iar rezultatele de duminică vor fi urmărite îndeaproape la Bruxelles.

În timp ce Tusk a deblocat miliarde de fonduri UE care au fost înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept și a lansat schimbări radicale în instanțele și mass-media de stat, el s-a confruntat și cu critici pentru că nu și-a îndeplinit o serie de promisiuni electorale și întrebări cu privire la legalitatea altora, mai ales cele legate de mass-media.