Rata natalității din Spania a scăzut la cel mai mic nivel din 1941, când țara iberică a început să țină statistici pe acest subiect, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică de la Madrid (INE), potrivit Reuters.

Mama cu copilulFoto: Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia Images

În 2023 în Spania, o țară cu o populație de 48,6 milioane de locuitori, s-au născut doar 322.075 de bebeluși, potrivit datelor INE. Rata natalității a scăzut cu 2% anul trecut comparativ cu 2022, ajungând să se prăbușească cu aproape 25% în ultimul deceniu.

Datele Eurostat arată că acest declin a făcut din Spania țara cu a doua cea mai mică rată a fertilității, care măsoară câți copii are în medie o femeie de-a lungul vieții ei, în fața doar a Maltei.

Potrivit Eurostat, rata fertilității este de 1,19 în Spania, în timp ce media UE este de 1,53. Însă ambele sunt sub nivelul de 2,1 necesar pentru ca o populație să nu intre în declin.

Autoritățile regionale din unele provincii ale Spaniei au adoptat deja stimulente financiare și deduceri fiscale pentru a încuraja familiile să aibă copii, însă unii experți spun că acestea nu sunt de ajuns.

„Este adevărat că să ai copii nu mai este o aspirație generală de viață. Femeile vor să aibă o carieră, oamenii vor să facă anumite lucruri înainte să întemeieze o familie”, a declarat Marta Seiz, o profesoară de sociologia familiei, pentru Reuters.

Femeile din Spania fac copii tot mai târziu în viață

Seiz, care predă la Madrid, afirmă că, la fel ca în alte țări, lipsa de siguranță economică, șomajul, locurile de muncă de calitate slabă și creșterea prețurilor la locuințe descurajează multe cupluri spaniole din a face un copil sau le face să decidă să aibă mai puțini copii decât și-ar fi dorit.

Profesoara se numără printre cei care susțin că actualele politici ale Spaniei pentru a combate declinul demografic sunt insuficiente, chiar dacă țara iberică a egalizat concediul maternal și paternal.

INE afirmă că declinul în ceea ce privește numărul de nașteri este legat de decizia femeilor spaniole de a face copii mai târziu în cursul vieții lor. De exemplu, în ultimul deceniu numărul femeilor de peste 40 de ani care cresc copii a cunoscut o creștere de 19,3%.

În jur de 10,7% din toți copiii din Spania sunt născuți acum de femei din această grupă de vârstă în timp ce numărul mamelor sub 25 de ani a scăzut cu 26% din 2013 încoace. În prezent mamele sub vârsta de 25 de ani mai reprezintă doar 9,4% din numărul total al femeilor care nasc copii în Spania.