Un elev de liceu a fost arestat marţi în nordul Franţei, după ce ameninţase că îi „va tăia beregata” profesorului său de filosofie într-o ţară ce rămâne traumatizată de asasinarea a doi profesori, în 2020 şi 2023, de către tineri radicalizaţi, scrie agenția AFP, citată de Agerpres.

Politia francezaFoto: Lionel Alvergnas / Alamy / Profimedia Images

Adolescentul de 16 ani, fără cazier, a făcut aceste ameninţări luni în faţa unor colegi ai săi, într-o înregistrare de pe o reţea de socializare. Ulterior, el a fost semnalat pe platforma Pharos, un site guvernamental ce permite semnalarea conţinuturilor ilegale din mediul online.

El a fost arestat marţi la primele ore ale dimineţii, apoi plasat în arest. Un dispozitiv de poliţie a fost apoi desfăşurat în jurul liceului său, Paul Hazard din Armentieres. Profesorul vizat a depus plângere.

În cazul Samuel Paty, care a suscitat o undă de şoc pe plan internaţional, profesorul de istorie-geografie de 47 de ani a fost înjunghiat, apoi decapitat în octombrie 2020 lângă colegiul unde preda, Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, de către Abdullah Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă ucis ulterior de poliţie.

Tânărul islamist radicalizat în vârstă de 18 ani îi reproşa profesorului că arătase caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs privind libertatea de expresie.

La sfârşitul lui 2023, un alt profesor, Dominique Bernard, a fost înjunghiat mortal, în nordul Franţei, de un fost elev radicalizat, un atentat islamist care a determinat guvernul francez să întărească măsurile de securitate în țară.