O organizație hindusă a chemat în instanță o grădină zoologică din India după ce aceasta a numit o leoaică după zeița Sita din religia hindusă, afirmând că gestul reprezintă o blasfemie și un atac asupra credinței majoritare din această țară aflată în Asia, relatează Reuters.

Doi lei la o gradina zoologica din IndiaFoto: David Talukdar / Zuma Press / Profimedia Images

Organizația Vishva Hindu Parishad (VHP), mai cunoscută în afara Indiei drept Consiliul Mondial Hindus, vrea ca judecătorii să oblige administratorii grădinii zoologice să schimbe numele animalului. VHP a obiectat și față de intenția grădinii zoologice de a ține leoaica în același amplasament în care se află și un leu numit Akbar - numele unui faimos lider mogul din secolul XVI.

Cele două animale se află în prezent la Parcul pentru Animale Sălbatice din Bengalul de Nord ca parte a unui program de schimb între grădini zoologice din India.

VHP, organizație cunoscută pentru legăturile sale cu partidul naționalist condus de premierul indian Narendra Modi, afirmă că aceste nume au fost alese pentru lei de autoritățile regionale din Bengalul de Vest, care sunt conduse de o formațiune politică a opoziției indiene.

Organizația hindusă afirmă într-un comunicat remis presei că a primit „apeluri telefonice și reclamații” din „colțuri diferite ale țării” în legătură cu numele celor două animale.

Naționaliștii hinduși spun că sunt „profund îndurerați” de numele dat leoaicei

În plângerea depusă în instanță secretarul VHP, Lakshman Bansal, afirmă că organizația a observat „cu durere profundă” botezarea leoaicei drept Sita. Bansal a subliniat că numele îi aparține consoartei Lordului Rama, venerat de mulți hinduși drept zeul suprem din panteonul acestei religii, și că zeița este venerată la rândul ei de credincioși din întreaga lume.

„Un asemenea act constituie blasfemie și este un atac direct la adresa credinței religioase a tuturor hindușilor”, mai notează plângerea.

Vinod Bansal, purtătorul de cuvânt al VHP, a amenințat cu proteste în cazul în care oficialii refuză să schimbe numele animalelor și să le despartă.

„Lui Sita și Akbar nu li se poate permite să trăiască împreună”, a subliniat acesta.

Supărarea ține de faptul că Akbar a fost împăratul mogul care a consolidat stăpânirea musulmană în majoritatea subcontinentului indian, o perioadă istorică pe care hindușii naționaliști o consideră cea mai întunecată din istoria religiei lor.

În jur de 80% din populația Indiei, țara cu cei mai mulți locuitori din lume, este de religie hindusă. Însă țara este de asemenea căminul uneia dintre cele mai mari populații de musulmani la nivel mondial.

Partidul Bharatiya Janata al premierului Narendra Modi duce o politică naționalistă despre care spune că doar întoarce India la rădăcinile sale din Antichitate, perioadă văzută de naționaliștii hinduși drept epoca de aur a țării.