Justiţia iraniană a condamnat un bărbat la moarte pentru uciderea regizorului Dariush Mehrjui şi a soţiei sale în luna octombrie, a anunţat luni o agenţie oficială, informează AFP și Agerpres.

Regizorul Dariush Mehrjui si sotia sa in 2014Foto: Amir Kholousi / Associated Press / Profimedia Images

Dariush Mehrjui, un mare nume al cinematografiei iraniene, a fost înjunghiat mortal la vârsta de 83 de ani, pe 15 octombrie, împreună cu soţia sa,Vahideh Mohammadifar, o scenaristă în vârstă de 54 de ani, în locuinţa lor din Karaj, la vest de Teheran.

„Principalul acuzat a fost condamnat potrivit legii talionului”, utilizată în Iran în cazurile de crimă şi legată de dorinţa familiei victimei de a vedea aplicată pedeapsa capitală, a declarat şeful autorităţii judiciare din provincia Alborz, Hossein Fazeli-Harikandi, citat de Mizan Online, agenţia autorităţii judiciare.

În ianuarie, autoritatea judiciară a raportat implicarea a patru bărbaţi, inclusiv a fostului grădinar al cuplului, considerat principalul vinovat. Acesta şi complicii săi au intrat în vilă, l-au lovit şi apoi l-au înjunghiat în gât pe Dariush Mehrjui în timp ce acesta se uita la televizor. Soţia acestuia a fost ucisă în camera ei.

Doi dintre acuzaţi au fost condamnaţi la un total de 36 de ani de închisoare fiecare, iar un al patrulea bărbat la opt ani, potrivit agenţiei Mizan, care a indicat că verdictele ar putea face obiectul unui recurs.

Dariush Mehrjui a fost regizor, producător şi scenarist timp de şase decenii, în cursul cărora s-a confruntat cu cenzura înainte şi după Revoluţia Islamică din 1979. Printre filmele sale se numără Gaav („Vaca”) din 1969 şi Hamoun din 1990.