Un candidat al opoziţiei a fost ales la conducerea noului Parlament al Taiwanului, în persoana lui Han Kuo-yu, mai favorabil unei apropieri de China decât preşedintele ales în ianuarie, Lai Ching-te, informează joi agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Han Kuo-yu (in centrul grupului de deputati)Foto: I-Hwa Cheng / AFP / Profimedia Images

Propus de Kuomintang (KMT), Han a obţinut 54 de voturi, faţă de 51 pentru candidatul Partidului Democrat Progresist (DPP) al lui Lai, în această adunare legislativă de 113 locuri. Micul Partid popular taiwanez s-a abţinut de la vot.

Scrutinul prezidenţial şi legislativ din 13 ianuarie i-a adus o victorie clară lui Lai, însă fără a acorda majoritatea parlamentară absolută nici DPP, nici KMT, cele două partide istorice din Taiwan.

Fost primar al oraşului Kaohsiung (sud), Han fusese candidat în alegerile prezidenţiale din 2020 în faţa lui Tsai Ing-wen (DPP), care nu putea candida din nou anul acesta şi care îşi va ceda postul pe 20 mai lui Lai, actualul său vicepreşedinte.

KMT este considerat ca fiind deschis unei întăriri a relaţiilor cu Beijingul, în timp ce DPP este ostil oricărei apropieri.

China, care consideră Taiwanul una din provinciile sale şi nu exclude o reunificare cu forţa dacă va fi necesar, a calificat alegerea lui Lai la preşedinţie drept un „pericol” şi şi-a înmulţit manevrele militare în jurul insulei, după alegerea lui.